Utformningskrav nybyggnad
Område
BFS 2024:11
Bostäders lämplighet för sitt ändamål
Regel
2 kap. – Utformningskrav på bostäder vid uppförande av nya byggnader:
1§ En bostad ska utformas och dimensioneras för bostadsfunktionerna. Utformningen och dimensioneringen ska göras med hänsyn till
1. bostadens storlek,
2. det antal boende som den är avsedd för,
3. behovet av avskiljbara delar av rum, och
4. den inredning och utrustning som behövs.
Tillsammans med
2§ – Vid tillämpning av 1 § för dimensionering och utformning av en studentbostad får hänsyn även tas till att bostaden används av den enskilde studerande under en avgränsad tid.
Intro
Särskilda regler för utformning av studentbostäder har funnits i BBR i olika tappningar de senaste decennierna. Vilket har anammats i praxis och lett till att det närmast finns av branschen standardiserade lösningar för utformning av vissa funktioner. Med borttagna allmänna råd och standarder i det nya regelverket är det viktigt att de särskilda möjligheter till utformning för studentbostäder som funnits i BBR är möjliga även framåt. Något som uttrycks explicit i de nya reglerna1 men även i konsekvensutredningen där det nämns att de nya formuleringarna inte är avsedda att utgöra en regelskärpning.2
Formuleringen av regel 2:1 täcker in ett stort område som i BBR omfattade flera paragrafer och var relativt väl detaljerat genom hänvisningar till allmänna råd och standarder. Därför krävs en viss uppdelning i detta avseende:

Argumentation: Utformning och dimensionering
I det nya regelverket görs åtskillnad mellan tre boendetyper; enskilda bostäder med samtliga bostadsfunktioner inom den enskilda bostaden, bostad med boendeenheter avsedda för en person där vissa funktioner helt delas med andra boendeenheter (t.ex. studentkorridorer eller co-living) och bostäder med boendeenheter avsedda för flera boende där bostadsfunktionerna delvis för delas med andra (t.ex. kollektivboende). Vid utformning av studentbostäder förekommer ofta att den enskilda bostaden kompletteras med delade ytor utanför den egna bostaden. Ytor som svarar direkt mot bostadsfunktionerna som gemensamma kök eller samvaroytor/lounge och delas av alla boende i huset. Detta trots att funktionen helt eller delvis också finns i den enskilda bostaden. Något som faller mellan de tre bostadstyperna ovan. I de fall enskilda bostäder kompletteras med delade ytor som svarar mot bostadsfunktionerna bör även dessa räknas till den enskilda bostaden vid dimensionering av den enskilda bostadens funktioner.
Förslag på tillämpning: Utformning och dimensionering
Precis som tidigare bör delade ytor som svarar mot specifika bostadsfunktioner och delas av enskilda bostäder räknas in i dimensioneringen av den enskilda bostadens funktioner.

Argumentation: Överlappande funktioner:
Vid utformning av studentbostäder upp till 35 kvm har det enligt BBR varit möjligt att låta funktionerna daglig samvaro, sömn och vila samt måltider överlappa varandra.3 Dvs. att separata ytor för respektive funktion inte behöver finnas i bostaden. I praktiken att t.ex. sängen kan fungera som både soffa för samvaro och säng för sömn och vila. Detta gör det möjligt att bygga mindre bostäder som ger fler bostäder per byggnad och lägre månadshyra för den boende. I det nya regelverket är denna skrivning borttagen. Dock står det uttryckligen i konsekvensutredningen att syftet med det nya regelverket inte är att ändra något i sak utan att möjligheten att funktioner överlappar varandra kvarstår i mindre bostäder.4 Då det nya regelverket uttryckligen nämner att hänsyn kan tas till just studentbostadens begränsade boendetid vid utformning bör inte möjligheten till överlappande av funktioner begränsas till om en bostad är mindre än ett visst antal kvadratmeter. Istället bör möjligheten till överlappande funktioner ges till samtliga studentbostäder, med beaktande av de verkliga behoven i bostaden.
Förslag på tillämpning: Överlappande funktioner
Precis som tidigare bör det vara möjligt att helt eller delvis låta funktionerna daglig samvaro, sömn och vila samt måltider överlappa varandra. Detta bör gälla för samtliga studentbostäder oavsett storlek.

Argumentation: Avskiljbarhet:
Vid utformning av studentbostäder upp till 35 kvm har det enligt BBR varit möjligt att låta funktionerna daglig samvaro, sömn och vila samt matlagning finnas i samma rum utan att vara avskiljbara.5 Detta gör det möjligt att exempelvis bygga mindre bostäder som ger fler bostäder per byggnad och lägre månadshyra för den boende. I det nya regelverket är denna skrivning borttagen. Dock framgår i konsekvensutredningen att någon skillnad i kravnivå jämfört med BBR inte är tanken. Varför det även fortsättningsvis bör vara möjligt att utforma studentbostäder utan avskiljbara delar. Vidare bör möjligheten utvidgas till att gälla samtliga studentbostäder, oberoende av storlek. Med beaktande av de behov som föreligger för den enskilda bostaden. Borttagandet av fasta gränser i form av lägenhetens storlek i kvm anger Boverket själva skall leda till en högre flexibilitet i tillämpningen.6
Förslag på tillämpning: Avskiljbarhet
Precis som tidigare bör det vara möjligt att daglig samvaro, sömn och vila samt matlagning finns i samma rum utan att vara avskiljbara. Detta bör gälla samtliga studentbostäder oavsett storlek.

Argumentation: Parsäng:
Studentbostäder med ett eller flera separata sovrum har i BBR varit undantagna från att utformas med plats för parsäng. Detta gäller såväl bostäder mellan 35-55 kvm som bostäder större än 55 kvm.7 Syftet är att anpassa utformningen efter att kompisar snarare än par delar på en bostad samt att utforma mindre bostäder då studentbostaden är en tillfällig boendeform. Då undantaget formulerades i ett allmänt råd i BBR finns det inte kvar i det nya regelverket. Konsekvensutredningen nämner istället att behovet av parsäng får bedömas utifrån den generella bestämmelsen.8 Vilket inkluderar hänsyn till att bostaden är en studentbostad. Då syftet med de nya reglerna inte varit en regelskärpning är det viktigt att möjligheten att inte bereda plats för parsäng i studentbostäder kvarstår även fortsättningsvis. Detta för att kunna erbjuda yteffektiva och för ändamålet välutformade bostäder för flera studenter att dela.
Förslag på tillämpning: Parsäng
Precis som tidigare bör det vara möjligt att utforma studentbostäder utan plats för parsäng. Detta bör gälla för samtliga studentbostäder oavsett storlek.

Argumentation: Inredning och utrustning
(se även nedan stycke för 3 kap , §3 avseende matlagning)
Enligt det nya regelverket ska en bostad utformas och dimensioneras efter den inredning och utrustning som behövs. Mer specifikt preciseras att det ska finnas fast inredning och utrustning i rum för personhygien samt i utrymme för matlagning. För matlagning får inredningen anpassas särskilt för studentbostäder. Ytterligare krav eller specificering finns inte. Vilket innebär att exakta specifikationer kring exempelvis inredningslängder som finns i BBRs allmänna råd inte längre förekommer. Detta ska dock inte ses som en ändring av kravnivåerna. Enligt konsekvensutredningen är intentionen att det även fortsatt ska vara möjligt med t.ex. kortare inredningslängder i studentbostäder.9 De undantag för studentbostäder som funnits i BBR har bidragit till möjligheten att utforma yteffektiva och prisvärda bostäder för studenter. Vilket belyser vikten av en fortsatt tillämpning i linje med tidigare regler. För att främja innovativa lösningar och ytterligare utveckla studentbostadsbyggandet bör dock inte ett exakt mått anges för vad som är godtagbara lösningar som tidigare gjorts. Istället bör de tidigare måttangivelserna i BBRs allmänna råd fungera som referens för vedertagen praxis. Men med tydlig möjlighet att från fall till fall pröva vilka mått och lösningar som kan uppfylla kraven på inredning och utrustning. Detta bör gälla samtliga studentbostäder oavsett storlek. Med utgångspunkt i att studentbostaden är en tillfällig bostad.
Förslag på tillämpning: Inredning och utrustning
Precis som tidigare bör inredning och utrustning anpassas efter att studentbostaden är en tillfällig bostad. Vilket innebär möjlighet till kortare inredningslängder för matlagning och förvaring. Vilket bör gälla alla studentbostäder oavsett storlek.

1. BFS 2024:11, 2:2
2. Anmälan av tekniska regler – Boverkets förslag till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål, s. 29, 38, 40
3. BBR 3:224
4. Anmälan av tekniska regler – Boverkets förslag till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål, s.40
5. BBR 3:224
6. Anmälan av tekniska regler – Boverkets förslag till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål, s. 38
7. BBR, 3:222-3:223
8. Anmälan av tekniska regler – Boverkets förslag till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål, s. 41
9. Anmälan av tekniska regler – Boverkets förslag till föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål, s. 42
Till toppen ↑