Nyproduktion/renovering, Politik | 2025-02-18

Regeringens förslag positivt för studentbostadsmarknaden

I veckan presenterde regeringen sitt förslag om lättare byggkrav för studentbostäder. Förslaget, som bland annat innebär att ytan för hall och badrum kan minskas, välkomnas av branschen som länge efterlyst ett bättre anpassat regelverk.

Uppdatering: Förslaget läggs fram för omröstning i riksdagen den 20 maj.

– Det nya regelverket skapar större flexibilitet och hållbarhet vid både ny- och ombyggnation av studentbostäder. Det blir lättare att bygga efter studenternas önskemål och är ett viktigt steg mot fler nybyggda studentbostäder med hyror som studenterna efterfrågar, säger Stina Olén, vd på Studentbostadsföretagen.

Lägre tillgänglighetskrav
Förslaget innebär att endast 20 procent av nybyggda studentbostäder behöver möta dagens tillgänglighetskrav medan resterande 80 procent endast behöver vara besökstillgängliga.  Enligt Stina Olén kommer regeringens förslag inte att försvåra möjligheten att få en tillgänglig bostad för den som behöver det.

– Vi känner oss trygga med att även framöver kunna tillgodose behovet av tillgängliga bostäder. Studentbostäder är en viktig del i att möjliggöra högre utbildning för alla, och med en hög omflyttning och fortsatt stort utbud av tillgängliga bostäder är det inget vi ser som ett problem, säger Stina.

Under hela processen har Studentbostadsföretagen haft en kontinuerlig dialog med regeringen för att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Till exempel har de tagit till vara på branschens synpunkter om att det behövs en bred definition av studentbostaden i PBL, samt justerat Boverkets förslag så att det blir mer gynnsamt vid ändring, såsom tillbyggnad. Nu kommer man kunna välja om man använder hela byggnaden som beräkningsgrund för undantaget från tillgänglighetskraven, eller endast tillkommande studentbostäder.

En positiv utmaning
Branschen fokuserar nu på hur regelverket kan användas för att utveckla studentbostäder. Om det nya regelverket klubbas igenom skapar det helt nya förutsättningar för branschen att utforma studentbostäder.

– Våra medlemmars ambition är att bygga kvalitativa studentbostäder och det kommer vi fortsätta med. Möjligheterna till det är nu större än tidigare och det är en positiv utmaning som vi tillsammans tar oss an i branschen, avslutar Stina.


Regeringens förslag i korthet

  • Undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet tillåts i byggnad med studentbostäder. Undantag gäller högst 80 procent av det totala antalet studentbostäder, alternativt de tillkommande studentbostäderna.
  • En studentbostad som omfattas av undantaget ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, så kallad besökstillgänglighet. Besökstillgänglighet ska definieras i föreskrift.
  • Studentbostaden definieras i PBL som en bostad avsedd för studerande på universitet, högskola, annan eftergymnasial utbildning eller vuxenutbildning.

Vad händer nu

  • Propositionen väntas läggas fram i riksdagen i vår och föreslås träda i kraft 1 juli 2025. Inför detta arbetar Studentbostadsföretagen för att höja kunskapen om regellättnadernas potential. Bland annat genom att anordna ett seminarium i riksdagen tillsammans med Fastighetsägarna.
  • Inför ikraftträdandet pågår arbetet med att ta fram detaljerna kring lagförslaget, framförallt vad som ska gälla för besökstillgänglighet. Här har vi på Studentbostadsföretagen en fortsatt tät dialog med regeringen för att det ska landa i en rimlig reglering.
  • Framöver kommer vi tillsammans med branschen att diskutera vad de nya byggreglerna innebär och hur vi tillsammans kan implementera dem för att fortsätta skapa bra bostäder åt studenter. Även en rättvis tilldelning av bostäder och lägre trösklar för studenter med funktionshinder är frågor som vi tillsammans i branschen behöver titta på framöver.