Nytt förslag om presumtionshyror och vidare utredning av hyressättning för delningsbostäder

En utredning föreslår att presumtionshyror ska kunna höjas i samma utsträckning som den allmänna hyresutvecklingen. Samma utredning har dessutom fått ett tilläggsdirektiv att utreda hur systemet för hyressättning kan justeras för att inkludera gemensamma boendeytor som kök och vardagsrum. 

Efterlängtat förslag för presumtionshyror
För att främja byggandet av fler hyresrätter och skapa mer förutsägbara villkor för både hyresvärdar och hyresgäster föreslår en statlig utredning en reform av presumtionshyrorna. Enligt förslaget ska dessa hyror kunna justeras i linje med den allmänna hyresutvecklingen på orten, snarare än att vara fastställda under en lång tidsperiod. I förslaget ingår också till exempel hur tvister kring presumtionshyran ska lösas.

– Vi har tillsammans med andra branschorganisationer påtalat vikten av att ta tag i den här frågan. Hovrättsdomarna som kom för ett par år sedan var ett hårt slag mot nyproduktionen, så nu kom ett efterlängtat besked, säger Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen.

Presumtionshyresmodellen introducerades 2006 och för två år sedan fastställde Svea Hovrätt genom uppmärksammade domar att presumtionshyran endast får höjas till hälften av den årliga höjningen. Detta har haft negativ effekt på branschen och försvårat nyproduktion. Domarna har fått stark kritik och Studentbostadsföretagen och andra branschorganisationer har krävt politisk handling. Utredningen tillsattes och det finns bred enighet kring de förslag som nu ligger på bordet. Reformerna förväntas träda i kraft den 1 januari 2026.

Hyressättning av gemensamma ytor utreds i nytt tilläggsdirektiv
Samma utredning har fått ett tilläggsdirektiv som bland annat ska titta på hyressättningen för delningsbostäder. Syftet är att hitta en lösning som innebär att även delade bostadsytor, såsom kök och vardagsrum, kan inkluderas i hyressättningen, vilket inte är fallet idag. För studentbostäder, som utgör större delen av landets delningsbostäder, är detta en välkommen nyhet.

– Att bygga delningsbostäder utan att kunna ta betalt för de gemensamma ytorna är en omöjlig ekvation. Vi ser nu fram emot att en utredare ska titta på förutsättningarna att nå en lösning på denna utmaning och kommer givetvis att spela in studentbostadsbranschens perspektiv till utredningen, avslutar Stina Olén.