Generatorn i Linköping vinner Studentbostadspriset 2023

K2A med projektet Generatorn i Linköping är 2023 års vinnare av Studentbostadspriset. Med en mix av privata bostäder och gemensamma ytor, ett genomgående hållbarhetstänk och hög uthyrningsgrad är det en vinnare hos både juryn och studenterna.

 Det är ett Svanenmärkt, plusenergihus i massivt trä med 90 enskilda bostäder och flera gemensamma ytor som vinner Studentbostadspriset 2023. Priset, som delas ut av branschorganisationen Studentbostadsföretagen, har fokus på innovation, hållbarhet och utformning som möter kundgruppens behov och stärker högre utbildning.

– I Generatorn finns både det som studenterna vet att de vill ha och det som de inte vet att de vill ha. Bostäderna möter studenternas efterfrågan på ett eget boende fullt utrustat för att skapa sig ett bra studieliv, samtidigt som de möjliggör för en större gemenskap utanför bostaden och en skapar samhörighet för de boende, säger Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen och ordförande i juryn.

Tredje gången gillt
De 90 studentbostäderna ligger i stadsdelen Vallastaden i Linköping som präglas av hållbarhet och höga krav på utformning. Samspelet mellan stadsdel och studentbostäder är tydlig, och Generatorn har en självklar plats i en innovativ stadsdel.

Det är Linköpings andra Studentbostadspris, ByggVesta vann med Colonia II 2021. För K2A är det tredje gången gillt efter att ha varit finalister både 2021 och 2022.

– Äntligen! Det känns helt rätt i tiden att Generatorn får priset eftersom det är ett unikt studentboende ur klimathänseende. Att det är en träbyggnad innebär betydligt lägre utsläpp från byggskedet och eftersom byggnaden producerar mer energi än vad som används är även driften klimatsmart, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Juryns motivering
K2A har med sitt projekt Generatorn skapat moderna och välplanerade studentbostäder samtidigt som de spänner bågen för hållbart byggande. Trots små bostadsenheter är Generatorn ett plusenergihus, dessutom Svanenmärkt i massivt trä. Som en del av Vallastaden drar projektet nytta av och bidrar till en hållbar stadsdel.

Bostäderna har utvecklats utifrån dialog med studenter och utgörs av smålägenheter i olika format, samtidigt som det finns flera sociala ytor. Takvåningen och det intilliggande felleshuset bjuder in till umgänge med vänner och grannar.

Möten mellan generationer uppmuntras också, då studenthuset delar funktioner med det anslutande trygghetsboendet. Kort sagt erbjuder Generatorn hållbara och trivsamma hem för studenter i Linköping.