Trender och omvärld, Uthyrning | 2025-02-19

Fem insikter från Uthyrnings- och marknadsdagarna

När branschen samlades för att prata uthyrning, marknad och kommunikation för studentbostäder gavs flera insikter kring vart branschen, marknaden och målgruppen är på väg. Ta del av de fem saker som är viktigast för dig att ha koll på just nu.

1. Vändning i studenternas flyttvilja och ekonomiska framtidstro

Efter flera år med minskad flyttvilja och ökad ekonomisk oro bland unga syns nu tecken på en vändning. Fler studenter överväger att flytta för studier, och den ekonomiska osäkerheten minskar något jämfört med tidigare år. Detta kan leda till ett ökat intresse för högre studier på annan ort och en ökad efterfrågan på studentbostäder.


2. Bostadsföretag anpassar uthyrningen för att möta förändrade behov

Flera studentbostadsaktörer justerar sina uthyrningsprocesser för att möta en mer rörlig studentmarknad. Exempelvis införs möjligheten att signera avtal innan antagningsbesked, studiekrav anpassas och distansstudier godkänns i större utsträckning. Detta underlättar uthyrningen och minskar risken för vakanser.


3. Hovrättens nya praxis ställer högre krav på seriöst behov vid blockuthyrning

Efter ett rättsfall 2022 har det blivit svårare att få godkännande för blockhyresavtal. Hyresnämnden har skärpt sin granskning och kräver att blockhyresgästen har ett “seriöst behov” av att förhyra bostäder inom sin egen verksamhet. Att enbart fungera som förmedlare av bostäder anses inte längre vara tillräckligt, vilket kan påverka aktörer som tidigare använt blockhyresavtal som en ren affärsmodell.


4. Studenters förväntningar på sitt boende skapas långt innan de flyttar in.

För många är det deras första egna boende, och sociala medier, reklam och inredningstrender skapar en bild och förväntan. Genom att arbeta strategiskt med hur man presenterar bostäder kan man både skapa realistiska förväntningar och visa på potential. På så sätt kan bostadsföretag påverka den initiala upplevelsen och skapa en positiv start.


5. Socialt stöd och gemenskap stärker trivsel och välmående

Bostadsaktörer som arbetar aktivt med att introducera studenter i boendemiljön, exempelvis genom välkomstträffar, peer-to-peer-insatser och sociala aktiviteter, skapar trygghet och stärker engagemanget bland hyresgästerna. Att bygga relationer tidigt har visat sig ha stor effekt på trivsel och långsiktig kundnöjdhet.