Ekonomisk oro minskar ungas flyttvilja
Studieintresset och flyttviljan bland ungdomar minskar. Utvecklingen har sin grund i flertalet större samhällstrender och effekten på både utbildning och studentbostadsmarknaden märks redan. Jacob Borssén, Expert Utbildning och Samhälle på Ungdomsbarometern klargör orsakerna och siar i hur det kan utvecklas i framtiden.
Vad beror den minskade flyttviljan på?
– Den beror på flera saker. Den ekonomiska oron har ökat kraftigt bland unga i stort och i synnerhet bland gymnasieelever. Dels för att man fått en minskad disponibel inkomst men också för att det är mer diskussion om ekonomi generellt i samhället. Utöver en ekonomisk oro finns också en allmän oro för samhällsutvecklingen och framtiden vilket leder till att man söker mer trygghet hemmavid. Digitaliseringen under pandemin spelar också roll, man kan göra mer på distans och upplever sig inte behöva vara på plats lika mycket. Därtill minskar intresset för studentliv, vilket annars är en starkt bidragande faktor till att man kan tänka sig att flytta långt för en utbildning. Dock ökar intresset för storstadsliv.
Vad ser du för konsekvenser av att ungas intresse för storstadsliv ökar medan intresset för studentliv minskar?
– Jag tror att ett minskat intresse för studentliv påverkar mer än ett ökat intresse för storstadsliv. Studentlivet är ju en tydlig push-faktor för att ta steget att flytta, och utan den är det svårare att motivera en flytt från tryggheten. En möjlig konsekvens då är att mindre lärosäten som ligger på orter där många studieintresserade bor kommer att se ett ökat söktryck, samtidigt som större andelar väljer att bo kvar hemma och plugga.
Vad tror du om den långsiktiga trenden?
– Det är alltid svårt att sia om framtiden. Om oron för ekonomin håller i sig och om det minskade intresset för fest och studentliv håller i sig så tror jag att flyttviljan för en utbildning bland de studieintresserade unga kommer att ligga på en lägre nivå. Samtidigt får man inte glömma bort skillnaden mellan andel och antal. Även om studieintresset och flyttviljan minskar en del så har vi växande avgångskullar på gymnasiet som kommer att kompensera för eventuellt fortsatt minskade andelar av unga som läser vidare och som flyttar för en utbildning.
Påverkar bostadsmarknaden ungas flyttvilja?
– Bostadsmarknaden har en inverkan. Vi ser ju från tidigare studier, däribland den som är framtagen på uppdrag av Studentbostadsföretagen, att vissa studieorter väljs bort av studenter på grund av ett upplevt dåligt bostadsutbud. Så, ett upplevt dåligt bostadsutbud är ju en faktor. I tider av ekonomisk oro är ett gott bostadsutbud i anslutning till lärosätet och på studieorter en USP, men det ska man ju lyckas nå ut med också – vilket inte är helt lätt.