Nedan kan du läsa mer om:

  • Involvera studenterna
  • Gör utomhus till en förlängning av inomhus – och tvärtom
  • Skapa sociala ytor
  • Ordning och reda på cyklar
  • Håll rent och snyggt och öka tryggheten
  • Skapa biologisk mångfald
  • Ta vara på platsens unika förutsättningar

Involvera studenterna

Ta reda på vad studenter vill ha för typ av utemiljö och hur de använder den miljö som finns idag. Fokusgrupper, enkäter eller omröstningar i digitala kanaler fungerar alla för att få inblick i kundgruppens tänk. Resultatet behöver inte vara avgörande men kan spela in i planering och vidare arbete.


Gör utomhus till en förlängning av inomhus – och tvärtom

Utemiljöer ska vara mer än något hyresgästerna bara passerar förbi. Det ska ge en första känsla av att de kommit hem och erbjuda en förlängning av livet i bostaden. Torgytor som knyter samman bostäder och ger möjlighet till social gemenskap och/eller aktivitet ger en mer levande utemiljö. Mixa gröna ytor med hårda ytor för att få en både urban och grön yta som ger dessutom ger förutsättningar till en god förvaltning.


Skapa sociala ytor

För att skapa sociala ytor är det viktigt att återigen skapa en känsla av hemma i utemiljön. Fokusera på sociala ytor istället för transport och komplettera med bra belysning. Möblera ytorna efter målgruppen, vad efterfrågar de och hur använder de ytor utomhus? Gillar de att grilla eller sola? Sitta på stolar eller filt på gräsmattan? Spelar de helst volleyboll eller boule? Låt hyresgästernas behov styra!


Ordning och reda på cyklar

Privata cykelplatser märkta med lägenhetsrummet ger ordning och reda på cykelparkeringarna. Det begränsar antalet cyklar till en per hyresgäst och ger dessutom mervärde för studenten som alltid har en tillgänglig cykelplats. Ett plus är dessutom om det finns möjlighet till cykelvård i närhet av boendet.


Håll rent och snyggt och öka tryggheten

Precis som inomhus är man mer benägen att hålla rent och snyggt utomhus om andra också gör det. En ren utemiljö höjer också säkerheten och känslan av trygghet. Undvik för stora ytor som blir tomma och se till att ha både god insyn inifrån (till exempel genom stora fönsterpartier i entréer eller trapphus) och bra belysning.


Skapa biologisk mångfald

Olika typer av växtlighet som blommar under olika delar av säsongen är bra för både de boende och för djurlivet. En vertikal växtvägg åstadkommer detta utan att ta upp för mycket yta i områden där marken är begränsad. Låt gärna gräsmattor växa till sig till ängar eller låt stubbar vara kvar för insekternas skull, men se till att kommunicera smart kring det för att det inte ska uppfattas som dålig skötsel.


Ta vara på platsens unika förutsättningar

Olika platser har olika förutsättningar och hinder. Vad finns det runtomkring som går att göra något bra och kreativt av? Vilka teman i miljön kan återspeglas i utemiljön och inspirera till hur den ska se ut?