Ekologisk hållbarhet är inte bara en nödvändighet för vår planets framtid, det är även en förutsätting för både ekonomisk och social hållbarhet. Därför blir fler och fler intresserade av att se över vilka alternativ som finns och vilka konkreta åtgärder som kan vidtas.

För att kunna gå från idé till handling krävs både mål och långsiktiga strategier, men även konkreta tips och inspiration. Här följer en checklista med olika aspekter av att bygga hållbart för att komma i gång med hållbar nyproduktion.

Nedan kan du läsa mer om:

  • Börja i fel ände – hitta de bästa alternativen för er
  • Tänk långsiktigt
  • Räkna på klimatavtrycket
  • Cirkulärt byggande – återanvänd material och bygg demonterbart
  • Ställ krav som beställare
  • Sträva efter att miljömärka nyproducerade bostäder
  • Lär av kraven på olika miljöcertifieringar
  • Optimera för god avfallshantering
  • Bygg för ekologisk mångfald och hållbar mobilitet

Börja i fel ände – hitta de bästa alternativen för er

Erfarenhet av tidigare byggande och utveckling är ett facit på vad som kan göras väldigt rätt och vad som skulle kunna ha blivit bättre. Det första steget är därför att nyttja och förädla den befintliga kunskap som finns och se över vad som hade kan göras annorlunda idag. Till exempel kan ny teknik som tidigare inte var ekonomiskt försvarbart för några år sedan ha helt andra förutsättningar idag.


Tänk långsiktigt

Bygg långsiktigt. Kvalitativa bostäder som står länge är mer hållbara än temporära bostäder för en kort tid.  Tänk även energieffektivt både nu och i framtiden, energiförbrukningen är en faktor som påverkar byggnadens miljöpåverkan under lång tid och kan stor ackumulerad effekt.


Räkna på klimatavtrycket

De största utsläppen av koldioxid sker i produktionen av material. Idag finns bra och tillgänglig information om klimatpåverkan av olika material – ofta detaljerat ner till enskilda gipsskivor. Därmed är det möjligt att själv räkna ut den klimatpåverkan era materialval får.


Cirkulärt byggande – återanvänd material och bygg demonterbart

En nybyggnation med nya material kommer alltid ha en klimatpåverkan, avsett hur optimerade material och byggnadssätt är. Därför är cirkulärt byggande och att återanvända material en aspekt som blir allt viktigare. Ska det bli normen i framtiden är det viktigt att vi redan nu bygger på ett sätt som möjliggör återanvändning i framtiden.


Ställ krav som beställare

Entreprenörer har ofta bättre koll på olika sätt att bygga hållbart än beställare och byggherrar. De kan i stor utsträckning ger svar på hur man bygger hållbart och vilka materialval som gör störst skillnad. Så kom igång att ställa frågan!


Sträva efter att miljömärka nyproducerade bostäder

För att en bostad ska kunna bli miljömärkt så gäller det att byggmaterial och kemiska produkter har kontrollerats så att de inte innehåller miljö- och hälsofarliga kemikalier, från det trä som används i takstolarna till spacklet i badrummet. Även byggskivor, parkettgolv, isolering, färg, lim och fogmassor ska vara fria från giftiga ämnen. Det trä vi använder ska spåras så att det inte kommer från olovlig skogsavverkning.


Lär av kraven på olika miljöcertifieringar

Kraven i dagens byggregler är för närvarande inte på den nivå som krävs för att nå vare sig Parisavtalet eller en hållbar planet. Det finns därmed stor chans att de kommer förändras och skärpas de kommande åren. Så hur ska man förbereda sig? Titta på vilka krav som idag finns för olika miljöcertifieringar, troligen kommer allmänna råd, lagar och regler likna dem inom kort.


Optimera för god avfallshantering

Det ska vara enkelt att sortera avfall. Att skapa många platser med miljöstugor och miljörum på bra placerade och närliggande ställen är därför viktigt. Titta även på sätt att förebygga nedskräpning särskilt i utomhusmiljöer. Glöm inte bort att ställa krav på att även leverantörer ska kunna hantera sitt avfall miljösäkert.


Bygg för ekologisk mångfald och hållbar mobilitet

Att bygga hållbart är inte bara att minska utsläpp och hålla låg energiförbrukning. Utformning av både bostäder och utemiljön kan främja pollinering och biologisk mångfald. Och hur påverkar områdets utformning de boendes val av transport? Närhet till kollektivtrafik eller en bil/cykelpool i kombination med få parkeringsplatser kan påverka mobilitetsmönster.


Länkar till mer information

Boverket har mycket material, kunskap och verktyg för hållbarhet i både nyproduktion och förvaltning. Nedan finns några användbara länkar till deras webb.

Är du intresserad att lära dig med om cirkulärt byggande kan du kika in på CC Builds webbplats eller läsa vår artikel om cirkulärt byggande.