Framtidens studentbostäder

Inom ramen för Boverkets innovationsstöd har Studentbostadsföretagen tillsammans med White arkitekter och Stockholms Studentbostäder genomfört ett projekt om framtidens studentbostäder. Projektet innefattar dels en undersökning om hur studenter vill bo och dels nya koncept på studentbostäder. Läs mer om de olika delmomenten nedan eller läs hela rapporten.

Framtidens-studentbostader-1-212x300

1. Studie om studenternas boende

I projektets första steg genomfördes en rikstäckande marknadsundersökning till 2 035 studenter över hela landet, som sedan kompletterades med ett onlineforum med 31 studenter. Resultatet visar att mer än var tredje student vill bo i ett kollektivt boende, medan resten vill ha ett eget boende. De delar av bostaden man helst delar är tvättstuga, matplats, sällskapsrum och balkong. Läget och hyran är de aspekter av boendet som studenterna värderar högst.

Se illustrationer av enkätresultatet i bildspelet nedan:

2. KONCEPTBOSTÄDER

Baserat på enkätundersökningens resultat och Boverkets nya byggregler har White arkitekter tagit fram tre konceptbostäder; uniBo, duoBo och multiBo. Bostäderna blandar privata och gemensamma ytor på ett sätt som motsvarar studenternas önskemål och bidrar till nya sätt att tänka kring det kollektiva studentboendet.

Kliv in i MultiBo!
White arkitekter har tagit fram en virtual reality-film som ger dig möjliheten att uppleva multiBo på ett helt nytt sätt. Bäst fungerar den med vr-glasögon, men du kan också använda datormusen för att se dig omkring.

Se bilder på samtliga koncept i bildspelet nedan


Studenter testar framtidens studentbostad

Vi bjöd in ett tjugotal studenter att med hjälp av virtual reality kliva in i framtidens studentbostad. Vad tyckte de? Kolla in filmen nedan.