NKI-toppen: SUSbo har högst NKI för gemensamma utrymmen

Under våren lyfter vi de studentbostadsföretag som får högst NKI i vissa områden i branschens kundundersökning Nöjd Studbo. Först ut är SUSbo, Stiftelsen Ultuna Studentbostäder i Uppsala, som har branschens högsta NKI för området gemensamma kök.

SUSbo har strax över 400 bostäder varav 20 gemensamhetskök som var och ett delas av 8 personer. Köken håller bra standard och de är snabba med att byta ut trasiga vitvaror. Samtliga korridorer har centraldammsugare som töms av SUSbo och sopsorteringskärl med de flesta fraktioner inklusive pant. I köken finns köksbord och stolar, men övrig möblering och inredning ordnar studenterna på egen hand. Nedan listar de själva de aspekter som de tror är framgångsfaktorerna till ett högt NKI för gemensamma utrymmen.

Tydliga rutiner och eget ansvar kring städning
Hos SUSbo ansvarar de boende själva för städningen i de gemensamma utrymmena och extern städhjälp tas inte in. Städ och brandsyn sker varannan vecka då hyresgästerna får ris eller ros. Blir det någon anmärkning förklarar SUSbo varför och hur studenterna ska göra för att åtgärda den. Denna återkommande kontroll uppskattas av många och det minskar slitningar mellan de boende när det är SUSbo som är de som kontrollerar och påpekar. Hyresgästerna lär sig samtidigt att städa och ta både ett eget och ett gemensamt ansvar för att det ska vara rent och snyggt och inte bara lämna efter sig en oreda i väntan på att en extern städfirma ska komma och göra jobbet.

Storstädning med belöning
Storstädning får hyresgästerna göra en gång per termin. Då ska fönster putsas, spisen dras fram etc. En checklista på allt som ska göras tillhandahålls och hyresgästerna får komma till SUSbo med önskemål om städmaterial. Efter besiktningen får de två till tre dagar på sig att åtgärda eventuella anmärkningar. En, två eller tre guldstjärnor delas ut beroende på resultat. Det kan låta banalt, men har överraskande bra effekt. Många spar stolt sina protokoll på anslagstavlan och alla korridorer får en belöning i form av kakor eller godis.

Introduktion av nya hyresgäster och det lilla extra
SUSbo har en omflyttning på cirka 45 procent och presenterar de nya hyresgästerna med en bordsryttare på köksbordet i korridoren. Till exempel ”Välkommen att bo hos oss Pelle Persson”. Det är bra både för den nya hyresgästen, som förhoppningsvis känner sig sedd, och för de redan boende som tidigt får ett namn på den nya grannen.

I adventstider ordnar de en uppskattad pepparkakshustävling mellan korridorerna med fantastiska bidrag som resultat. Vinnande korridor får biobiljetter som dom kan utnyttja för en gemensam kväll, de övriga deltagarna får ett tröstpris.

Bra relation med hyresgästerna
På SUSbo har personalen bra kontakt med hyresgästerna, de syns ofta ute i området och hyresgästerna känner dem vid namn. Det gör det lättare för hyresgästerna att ta kontakt och de uppmuntrar alltid de boende att komma med önskemål. I händelse av en konflikt mellan de boende försöker SUSbo i första hand att hjälpa hyresgästernas att lösa problemen själva, fungerar inte det tar de in berörda till kontoret för samtal.

Till sist…
Sammanfattningsvis anser SUSbo att de återkommande städkontrollerna ger mycket positiv feedback. En uppmuntran med något så trivialt som en guldstjärna och ett ’Bra jobbat!’ ska inte underskattas, hjärnan är lättlurad och SUSbo:s insats kräver inte mycket tid. Att hjälpa hyresgästerna till att ta eget ansvar för sin boendemiljö ser de som ett vinnande koncept. Win-win för alla!

 

Se bilder från SUSbo:s gemensamma utrymmen


I området ingår följande parametrar från undersökningen:

  • Rent och fräscht i det gemensamma köket och korridoren
  • Samarbetet med övriga hyresgäster i korridoren
  • Förutsättningar för sop- / källsortering som tillhör gemensamt kök