Stjärnsystemet får studenterna att städa

På campus i Jönköping har man hittat ett sätt att motivera studenterna att städa i de gemensamma utrymmena. Under flera år har man använt sig av ett stjärnsystem för att motivera de som bor i korridor att hålla rent i kök, badrum och korridor.

Under en period prövades betald lokalvård utan att uppnå önskad effekt. Då kom man på idén att låta de boende själva städa de gemensamma delarna i fastigheten och bli belönade med stjärnor för det.

– Det är inte ett jätteavancerat system, men det kräver att det finns personal på plats. Vi har exempelvis bovärdar som är där och uppmuntrar studenterna att hålla ordning omkring sig, säger Susanna Grahn, Student Accomodation Manager på Jönköping University.

Varje vecka är det städinspektion och blir den godkänd så får studenterna en stjärna. Efter att de fått godkänt sex veckor i rad blir de belönade. Oftast kommer studenterna med egna önskemål om vad de vill ha som till exempel en ny brödrost, en extra vattenkokare eller lite tillbehör till en gemensam tacokväll.

– Städningen fungerar bra, men det beror såklart på vilka som bor där, det kan ju variera över tid. Över lag har det inneburit att studenterna blivit mer aktiva och ansvarstagande gällande städningen, säger Susanna.

Varje vecka blir de tilldelade ett städschema där några har ansvar för de olika gemensamhetsutrymmena som finns såsom exempelvis kök, badrum och korridor. Var och en ansvarar för att byta bort sin vecka om man blir sjuk eller om man har en tentaperiod.

Tips till de som vill införa städsystem:

  • Vara överens om vad en rimlig nivå är när det är tillräckligt städat och när det inte är det
  • Vara konsekvent gällande när man inspekterar och om det inte är godkänt gör en återinspektion så man har ett system där man kontinuerligt stämmer av
  • Vara tuff i sin bedömning och tydlig med konsekvenser om det inte är ordentligt städat så man förstår vikten av att hålla rent och snyggt omkring sig där man bor.

– Eftersom man inte får ge kollektiva bestraffningar är det viktigt att utse städansvariga för varje vecka. Om man inte får godkänt den femte veckan så får man börja om från början med sex nya veckor. Den missen gör man sällan mer än en gång, berättar Susanna Grahn från Jönköping University.