De är vinnarna av Nöjd Studbo 2024

På årets Nöjd Studbo-dagar i Malmö mottog de studentbostadsföretag med nöjdast kunder sina statyetter till branschens applåder. Vinnarna baseras på branschens egna kundundersökning Nöjd Studbo, som genomförs i samarbete med Origo Group. 

Vinnarna i årets huvudpriser är MKB Fastighets AB, AF Bostäder, Chalmers studentbostäder, Stiftelsen Ultuna Studentbostäder och Malmö universitet. Vidare utsågs Huge Bostäder till Årets klättrare och Malmö universitet tog hem jurypriset Årets stjärna.

Och det är inte bara vinnarna som i år har högt NKI. Branschens genomsnitt ligger generellt på en bra nivå, vilket är ett starkt betyg för vad studentbostadsföretagen levererar till sina kunder.

– Vi är stolta över våra medlemmars arbete för nöjda kunder. Det är glädjande att studentbostadsbranschen även i år sticker ut med bra resultat, säger Stina Olén, vd Studentbostadsföretagen.

Positiv utveckling bland bolagen och hög svarsvilja
Branschens NKI-snitt, som hamnade på 70, är bra och svarsviljan är fortsatt hög, säger Marie Jeppsson, undersökningsansvarig på Origo Group som genomför kundundersökningen.

– Detta är kul eftersom målgruppen ”unga personer” generellt sett tenderar att ha en lägre svarsbenägenhet i enkätundersökningar. Vi ser fin positiv utveckling hos flera av bolagen när det gäller kundnöjdheten och det finns ett stort kundfokus och ökat intresse och engagemang för att få fler nöjda kunder, säger Marie Jeppson.

Årets stjärna
Årets stjärna tilldelas ett projekt, aktivitet eller initiativ som bidragit till ökad kundnöjdhet på ett nytänkande och inspirerande sätt inom studentbostadsbranschen. I år var det Malmö universitet som stack ut i bland hård konkurrens och tog hem priset. Detta med initiativet Prov-Bo, vilket har gått ut på att lärosätets personal flyttat in i en korridorsbostad för att bland annat få nya erfarenheter och identifiera problem som kanske inte annars uppmärksammats.

Juryns motivering:
Årets vinnare har med en innovativ metod skiftat perspektiv till kundens genom att verkligen leva i dennes värld. De har med hjälp av sin metod fått en djupare förståelse för utmaningar och behov som inte alltid framkommer i de vanliga undersökningarna och samtalen. Denna unika erfarenhet har inte bara resulterat i insikter utan även direkt översatts till konkreta åtgärder för att förbättra boendemiljön. En sann inspiration till branschkollegor, stora som små!

Vinnare efter kategori

Live – upp till 2 000 studentbostäder
MKB Fastighets AB

Live – över 2 000 studentbostäder
AF Bostäder

Årlig – upp till 1 000 studentbostäder
Stiftelsen Ultuna Studentbostäder

Årlig – över 1 000 studentbostäder
Chalmers studentbostäder

Lärosäten
Malmö universitet

Klättrare – delas ut till den som ökat mest 
Huge Bostäder

Årets stjärna
Malmö universitet