Nybyggt: Pireus

Pireus slog upp portarna tidigt under hösten 2023 och utgör en av Sveriges största satsningar på hållbara studentbostäder. Projektet kännetecknas av klimatvänliga val både i byggprocessen och förvaltningen. De 223 lägenheterna för 300 studenter är fördelade på enrummare och större lägenheter för dem som vill bo tillsammans. 

Ett levande kvarter
Pireus är det fjärde av de sex kvarter AF Bostäder upprättar på Kämnärsrätten. Totalt består fastigheten av fem varierade huskroppar som är tre till åtta våningar höga, med fasader i vit och svart plåt och lekfullt dragna stuprör. Kvarteret erbjuder dessutom utrymme för sociala aktiviteter, med gårdsmiljö, två studierum och tillgång till cykelreparationsrum. Pireus, vars namn har hämtat inspiration från den grekiska hamnstaden, fungerar som en port till de andra kvarteren och har direkt anslutning till Campuskilen, ett parkliknande gångfartsområde med bland annat utegym, boulebana och platser för grill och avkoppling. Vidare är det nära beläget Lunds tekniska högskola (LTH) och Ekonomihögskolan.

– Det är ett levande kvarter med trivsam gårdsmiljö, mycket grönska, ytor för sport och lek, klättervägg, studierum och tillgång till cykelreparationsrum. Vi har också tagit stor hänsyn till den personliga sfären, med platser för avskildhet och lugn. Även de enskilda bostäderna är planerade för arbetsro och vilsamma nätter, säger Martin Jacobsson.

Miljövänligt inifrån och ut
Studentbostäderna är utrustade med solceller och byggda av miljövänliga material, har sedumtak och en sund inomhusmiljö samt erbjuder utmärkta förutsättningar för cykelliv. Dessa egenskaper har bidragit till att boendet har blivit Svanenmärkt. Märkningen görs utifrån ett livscykelperspektiv där hänsyn tas till låg energianvändning, höga miljö- och hälsokrav på material och produkter, en god inomhusmiljö, låga utsläpp samt en kvalitetssäkrad byggprocess.

– På Pireus kan studenterna njuta av en aktiv och behaglig boendemiljö med närhet till allt som studentlivet och staden Lund har att erbjuda. Samtidigt kan de glädjas åt ett Svanenmärkt boende som lovar bland annat låg klimatpåverkan, låg energiförbrukning och en sund inomhusmiljö, säger Martin Jacobsson.


Kort fakta

  • Svanenmärkt
  • Antal lägenheter: 223
  • Antal boende: 300
  • Hyrs ut/förvaltas av: AF Bostäder
  • Hyra 5 680–10 098 kr/mån, inklusive el, varmvatten, tvättmedel, förråd, eget cykelställ under tak och internet på 1 Gb
  • Planritningar