Nybyggt: Kurorten

Kurorten i Skövde är ett nybyggt hus med moderna och yteffektiva studentlägenheter. Det centrumnära läget med kort avstånd till Högskolan i Skövde är perfekt för studenter. Huset är fullt uthyrt och inflyttning har skett från höstterminen 2021.

Skövdebostäder äger och förvaltar cirka 860 studentlägenheter och 2018 byggdes området Ekedal för ungdomar. Trots detta behövs fler studentlägenheter. Därför byggdes huset på Kurorten för att möta efterfrågan och för att satsa på Skövdes studenter.

Huset är byggt i suterräng med två entréer, en mot centrum och en mot Boulognerskogen. Det är tolv våningar högt (tio från Kurortsvägen och tolv från parken) och består av 132 lägenheter. Kurorten ligger 500 meter från Högskolan i Skövdes campusområde. Alldeles intill ligger också stadskärnan med matbutik, shopping, nöjen, badhus och flera gym. Dessutom är det inte långt till Resecentrum, som är knutpunkten för all buss- och tågtrafik. Som hyresgäst kan man alltså gå, cykla eller åka kollektivt i stort sett överallt och behovet av egen bil är minimalt.

På Kurorten har man satsat stort på cykling. Cykelförvaringen hittas utmed gavlarna på huset och det finns en cykelservicestation där man kan pumpa däcken och ta hand om cyklarna. En gemensam cykelpool ger studenterna tillgång till elcykel med eller utan flak.

– Våra tidiga tankar handlade om hur vi bäst kan tillföra fler studentbostäder i Skövde. Högskolan och studenterna är viktiga för Skövde och de unga är vår framtid. Vi har också en brist på bostäder för studenter i kommunen, säger Sebastian Karlström, chef för fastighetsutveckling på Skövdebostäder.

Då studenter har begränsad betalningsförmåga blev det av stor betydelse att bygga ekonomiskt hållbart. Det innebar att det byggdes många yteffektiva lägenheter i projektet. 132 lägenheter på en liten byggrätt i ett 12-våningshus gav en bra exploatering och en förhållandevis låg grundläggningskostnad per bostad. Fokus har också varit på den ekologiska hållbarheten genom att bygga ett hus med mycket bra energiprestanda med bland annat solpaneler på taket. Detta ger en lägre driftkostnad och en minskad mängd köpt energi, tillika minskad CO2-belastning.

Projektspecifikt innehåll:

  • Intressen som odling och matlagning ligger i tiden. Det blev därför viktigt att ge studenterna bra förutsättningar för att laga mat. Därför satsades det på riktiga kök med fullstor spis, bra förvaring, bra diskmöjligheter och riktig kyl/frys.
  • Bostäderna är yteffektiva men samtidigt finns det bra förvaringsmöjligheter inom ramen för den fasta inredningen. Garderober, extra skåpsinredning i köket och väggskåp i sovalkoven gör att studenterna inte behöver köpa på sig allt för mycket möbler för att kunna flytta till Kurorten.
  • Tvättstugan har system för dosering av tvättmedel vilket är skonsamt för både tvättmaskinerna och miljön.
  • Det finns en cykelpool där hyresgäster på Kurorten kan låna elcyklar med och utan flak. Hyresgästerna använder sin tagg för att hämta ut cykel, batterier och hjälm. På vintern har cyklarna vinterdäck för att ge hyresgästerna ett säkert och hälsosamt transportalternativ året runt.
  • Huset är rökfritt. Det innebär att det inte är tillåtet att röka i huset och kring entréer, men däremot på vissa uppmärkta platser i området. Detta värnar både den sociala hållbarheten i form av trivsel och hälsa men också den ekologiska hållbarheten eftersom fimpar med sitt innehåll av bland annat plast och kadmium är en miljöbov.

Kort fakta:

  1. Ettorna är på 30,5 kvadratmeter och tvåorna på 44,5 kvadratmeter
  2. Det finns elcykelpool, cykelparkering, förrådsutrymmen, gemensam terrass och huset har solceller på taket
  3. Huset var klart till höstterminen 2021
  4. Huset byggdes av Skövdebostäder som också sköter uthyrningen
  5. Länk till mer information: Kurortsvägen 10

Bilder och planritningar