Nybyggt: K2A Barkarbystaden i Stockholm

Det gröna fastighetsbolaget K2A har färdigställt 199 nya Svanenmärkta studentbostäder i bostadsområdet Barkarbystaden i Stockholm. Bostäderna erbjuder hög komfort och närhet till kommunikationer och friluftsliv. Bostäderna är byggda främst i trä och har prefabricerats i K2A:s egna fabriker.

Det nya bostadsområdet Barkarbystaden ligger i Järfälla kommun och är en av de just nu största utbyggnadsområdena  i Stockholmsområdet. När hela området står färdigt kommer det finnas 18 000 bostäder totalt. Om fyra år kommer tunnelbanan till Barkarbystaden.

Här erbjuder K2A Studenthus ett studentområde med 199 bostäder med närhet till naturreservatet Järvafältet, som erbjuder promenadstråk, cykelleder och skidspår vintertid. Bostäderna är 22 – 46 kvadratmeter stora och har fördelats på 188 ettor i två olika storlekar, tio stycken 1,5 rumslägenheter samt en tvårumslägenhet.

K2A har satsat på hög kvalitet och komfort i de nya bostäderna. I bostäderna finns förutom den vanliga köksutrsutningen även diskmaskin och hygienisk matavfallskvarn. I badrummet står en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Allt ingår i hyran förutom tillägg för bredband och obligatorisk säng av hotellstandard. Boende i Barkarbystaden har också tillgång till K2A:s miljösmarta elbilspool BoBil.

– Det har blivit förstklassiga studentboenden, både för studenterna och för klimatet. Den nya tunnelbanestationen 100 meter därifrån innebär dessutom att studenterna kommer kunna ta sig till Stockholm city på under en halvtimme, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Hållbart byggande i prefabricerade husfabriker
Bostäderna är Svanenmärkta vilket innebär att byggnaden har granskats ur ett livscykelperspektiv och att det har tagits ett helhetsgrepp på byggprocessen, byggnaden och hur den används och förvaltas. Det trä som används ska komma från hållbart skogsbruk och samtliga byggmaterial har granskats för att leva upp till Svanens krav. Svanenmärkningen ger hyresgästerna ett högkvalitativt boende, med miljö- och hälsoriktiga, medvetna materialval.

K2A har höga mål vad gäller hållbart byggande i allmänhet som även genomsyrar projektet i Barkarbystaden. Målet är att bli Sveriges första klimatpositiva fastighetsbolag redan 2027 och man är på god väg. Hållbarhetsmålen finns i hela värdekedjan där man med industriell träbyggnadsteknik skapar bostäder för ett långsiktigt hållbart samhälle.
K2A har valt att utveckla bostäderna i närproducerat och certifierat svenskt trä som huvudsakligt byggmaterial.

Prefabrikation med ambition om återbrukade byggdelar
Bostäderna prefabriceras i K2A:s två husfabriker i Valdemarsvik och Gävle och är helt kompletta, inklusive vitvaror och inredning, när de lämnar fabrikerna. De prefabricerade bostadsvolymerna transporteras till byggarbetsplatsen i omgångar. Då bostadsvolymerna i trä är betydligt lättare än motsvarande volymelement i exempelvis stål eller betong drar transporterna mindre bränsle och är således mer klimateffektiva.

K2A bygger för långsiktigt ägande och prioriterar därmed utrustning och material av hög kvalitet som har lång livslängd och är möjligt att återvinna eller återanvända. I samband med både ny- och ombyggnation är ambitionen att använda återbrukade byggdelar.


Kort fakta:

  • Plats: Barkabystaden, Stockholm
  • Inflyttning: Januari 2022
  • Ägs av: K2A/K2A Studenthus
  • Hyrs ut/förvaltas av: K2A Studenthus

 

Bostadstyp Kvm boa Antal
1 rok 22 kvm 176
1 rok 27 kvm 12
1,5 rok 33 kvm 10
2 rok 46 kvm 1