Nybyggt: Glesvingen 17 i Borås

I vår serie Nybyggt lyfter vi den här gången upp ett projekt om är ombyggt. Glesvingen 17 i Borås är en omsorgsfullt ombyggd textilfabrik där individuellt boende blandas med många gemensamma utrymmen.

Återbruk är inne. För studentbostadsbranschen är det dock mer än en trend, runt om i landet finns sedan ombyggda utbildningslokaler, vattentorn, sjukhus och magasin. Bostäder i Borås bidrar genom ombyggnationen av Swegmarks gamla textilfabrik från 1943 med ytterligare ett inspirerande exempel. Här har både strukturella delar som trapphus, fasad, pelare och innerväggar samt detaljer som fönsterbrädor bevarats och återanvänts.

– Hela ombyggnadsprocessen andas hållbarhet, från materialåterbruk till vår grönskande innergård. Och vi har nu efter inflytt en jättefin stämning på Glesvingen med mycket nöjda studenter, säger Theresa Gunnergren, fastighetsutvecklingschef på Bostäder i Borås.

Ettor och tvåor blandas med gemensamma utrymmen
Bostäderna är ettor eller tvåor, och de kompletteras med gemensamma ytor som studierum, återbruksrum, cykelrum och cykelverkstad. I ombyggnationen har stor hänsyn tagits till befintlig struktur, allt för att riva så lite som möjligt och bevara så mycket som möjligt. Det innebär att lägenheterna varierar i både storlek och form. 25 lägenheter har till exempel generösa sovloft i ståhöjd med plats för både säng och annat möblemang.

Hållbarhet i fokus
Nya energilösningar bidrar till att uppdatera en gammal fastighet till modern energistandard. Bland annat har samtliga bostäder IMD för både vatten och el och huset möter Sunda hus Klass B standard med fjärrvärme och effektiviserad uppvärmning av fastigheten. Det ekologiska avtrycket syns även i möjligheter för studenterna att skapa sig en hållbar livsstil, bland annat genom att underlätta för cykel som främsta transportmedel, återbruksrum och laddstolpar vid parkeringen.


Kort fakta

  • Plats: Borås
  • Inflyttning: 2022
  • Ägs av: Bostäder i Borås
  • Hyrs ut/förvaltas av: Bostäder i Borås
  • Planritningar
Bostadstyp Kvm boa Antal
1 rum och kök 22 – 44 kvm 95
1,5 rum och kök 33 – 38 kvm 9
2 rum och kök 43 – 54 kvm 3