Nybyggt: Basecamp Malmö

Basecamp Student har verksamhet i flera europeiska länder, men i augusti i år öppnades dörrarna till deras första studentbostäder i Sverige. Projektet i Malmö, som är byggt av Veidekke, präglas av höga hållbarhetsambitioner, stort fokus har lagts på gemensamma ytor och personal som ska bidra till ett ökat välbefinnande bland hyresgästerna. 

Fastigheten är belägen med närhet till Malmö universitet och är en del av Masthusen, ett av Sveriges första hållbarhetscertifierade områden.  Även husen, som totalt omfattar 583 studentlägenheter, är uppförda enligt högt ställda krav på hållbarhet. Basecamp Malmö har en BREEAM-certifiering, med nivån ”very good”.

Men det är inte enskilt den ekologiska hållbarhetsaspekten som gör fastigheten intressant. Det har lagts stor energi på att möjliggöra för en bred gemenskap. Lägenheterna är mestadels mindre ettor och det har samtidigt gjorts rum för stora sociala ytor i form av gym med gruppträningsrum, bio, fest- och eventrum med mera.

– Syftet med alla våra hus är att få till en gemenskap. Med cirka 2000 kvadratmeter gemensamma ytor vill vi locka ut studenterna från sina egna små lägenheter och umgås i de gemensamma ytorna, säger Martin Johansson, Business development Manager på Basecamp Student.

Community coordinators med syfte att motverka ensamhet

I fastigheten finns även heltidsanställd personal, community coordinators, som med hjälp av timanställda studenter skapar aktiviteter för att underlätta för hyresgästerna att lära känna och komma närmare varandra. Något som ska bidra till både ökad trygghet och mindre ensamhet.

– Med tanke på den växande ensamhet och psykiska ohälsa som det rapporteras om i studentgruppen är ett aktivt och personligt arbete mot hyresgästerna också ett sätt att bemöta och förhoppningsvis motverka detta, avslutar Martin.

Läs mer om studentboendet och dess faciliteter. 

Kort fakta:

  • 583 lägenheter, mestadels små ettor mellan 18-22 kvm. Alla lägenheter har eget pentry och badrum.
  • Alla rum är möblerade och internet, el och varmvatten ingår i hyran. Hyran startar på 7500 kr/mån för de minsta lägenheterna. 12-månadershyra.
  • Inflyttning från 1 augusti 2023.
  • Projektet har byggts av Veidekke på uppdrag av Basecamp Student.