Nybyggt: A-huset Campus

Att nyttja det befintliga är framtiden. Passande är det därför att årets första Nybyggt-artikel presenterar en konverterad bostad. A-huset Campus är en Q-märkt ombyggnation i Trollhättan, och invigdes i slutet av januari 2024 som nytt studentboende.

Lägenheter i korridorformat mitt på campus
I A-huset har det tillskapats totalt 35 lägenheter där studenterna bor i korridorformat. Här delar de på nyproducerade toaletter, duschrum, tvättstuga, kök och gemensamhetsrum. Vidare bor de på Högskolan Västs campusområde.

– Med boende på campus skapar vi ett tryggt och levande campusområde även på helger och kvällar, dessutom bidrar studentbostäder på campus till ett mer levande centrum. Nu kan studenter bo på högskolan, mitt i centrum med restauranger och nöjesliv och nära kanalen och vårt vackra fall- och slussområde, säger Jennie Bergius Eriksson, ordförande för Eidar och Samhällsbyggnadsnämnden Trollhättans Stad.

Vårdlokaler som omvandlats med omsorg
A-huset är från 1936 och har tidigare byggts om flera gånger för olika syften, senast vårdlokaler. Efter verksamhetens utflytt beslutade kommunen tillsammans med Högskolan Väst och AB Eidar att ett studentboende skulle ta form. Ombyggnationen genomfördes med hänsyn till såväl rådande krav för brand och ljud samt byggnadens kulturhistoriska värde.

– Vår ombyggnation har varit mestadels invändigt. Utvändigt har vi bytt fönster med stor omsorg och noggrant utvalda detaljer för att efterlikna det ursprungliga utseendet. Trollhätteborna kommer att känna igen sig, säger Abdo Moussaoui projektledare på Eidar.


Kort fakta

  • Plats: Trollhättan
  • Inflyttning: 2024
  • Ägs av: AB Eidar
  • Hyrs ut/förvaltas av: AB Eidar
  • A-ritningar

35 lägenheter 10-16 kvadratmeter med privat sovrum. Gemensamt kök,  vardagsrum, badrum, dusch, gemensamhetsrum och tvättstuga

 

 

Vill du läsa mer om konverterade studentbostäder? Ta del av fler exempel här.