Konst som involverar hyresgästerna 

Hur kan vi väcka studenternas kreativa ådra, samtidigt som vi skapar ett mer levande och trivsamt studentboende? Här delar branschen med sig av fantastiska inslag av konst i sina områden – framtagna både av och för studenter.  

Bläddra för att ta del av exempel från AF Bostäder, Stockholms studentbostäder och Stiftelsen Östgötagården.

AF Bostäder – Vildandens Art Exchange

I år invigdes Vildandens Art Exchange! Här kan studenterna på Vildanden förnya sin konstsamling utan att betala något. Detta genom att lämna kvar en tavla samtidigt som de väljer ut en ny att ta med hem. Något som har blivit uppskattat och som det syntes ett behov av, menar Jonas Ekman, Bovärd på AF Bostäder.

– Vi har tidigare satt upp tavlor i vårt andra rum för utbyte och vi märkte att alla tavlor gick fort, berättar Jonas.

Art Exhange-utrymmet har bara funnits sedan mars 2024 men har redan haft mycket aktivitet och verkar ha blivit en plats för möten mellan studenterna.

– Det verkar som att utrymmet, Loungen, faktiskt används att vistas i nuförtiden. Innan var det mest en passage, avslutar Jonas. 

Stockholms studentbostäder – Trappkonsttävling 

Stockholms studentbostäder har sedan 2021 årligen anordnat en trappkonsttävling på Lappistorget. Ett koncept som tog form i relation till den psykiska ohälsan som infann sig på grund av pandemin.

– Vi tittade på olika sätt att främja god psykisk hälsa. Konst är en stor del av mångas liv och fungerar på många sätt som avkoppling eller ett sätt att uttrycka sig berättar Marlene Lundkvist, Kommunikationschef på Stockholms studentbostäder.

Vad som först var en idé om att göra något som främjade konstutövande kombinerades med Marlenes tanke om att liva upp Lappistorget. Lösningen blev ett enkelt men briljant tävlingsformat. Studenterna skickar in motiv varpå det vinnande bidraget förstoras och folieras på trapporna. Förfarandet går oftast smidigt, även om monteringen behöver anpassas efter väderförhållanden. När det väl är monterat och klart har torget fått en mer livfull prägel.

Stockholms studentbostäder – Trappkonsttävling (forts) 

– Det ger så mycket mer liv till torget. Förra året blev jag lite rörd då studenten som skapat det ena motivet hade gjort det i en speciell stil från sin province i sitt hemland. När vi möttes vid motivet kom en annan student fram och pratade med konstnären. Det visade sig då att de kommer från samma province och nu bor båda på Lappis. Trappkonsten blev mötet och ledde till att de fick kontakt. Då blir jag varm och rörd. Det visar att vi främjar kamratskap och bjuder in till social hållbarhet, avslutar Marlene.

Stiftelsen Östgötagården – Studentskapad väggmålning

I Östgötagårdens nya spelrum har en studenskapad väggmålning med lokala motiv fått pryda väggarna. Ett initiativ som uppkommit efter studieresan med Studentbostadsföretagen till Oslo, där det finns mycket av både väggmålningar och gatukonst.

– Oslo är väldigt bra på det! Under samma period iordningställde vi spelrummet och ville inkludera studenterna och göra lokalen trevligare. Vi gick ut med frågan till våra hyresgäster, om någon var intresserad av att måla, och fick napp. Vi lät studenten/vår hyresgäst skissa fritt på ett motiv som hörde hemma här, berättar Alexandra Åkerlund, intendent på Östgötagården.

I målningen återfinns bland annat Östgötagårdens fastigheter, andra lokala byggnader samt Östergötlands landskapsblomma, blåklint, och en knölsvan som är landskapsdjuret.

– Eftersom målningen aldrig blir inaktuell hoppas vi att den ska få vara kvar för studenter och hyresgäster mycket länge. Och även om vi i dagsläget inte planerar för någon mer målning, är det en idé som vi bär med oss i framtida projekt.