Nybyggt: Hydra

Runt om i landet byggs studentbostäder – våra medlemsföretag bygger nytt, bygger om och bygger på. I vår serie Nybyggt uppmärksammar vi nyproducerade studentbostäder. Först ut är Hydra – ett ombyggnadsprojekt i Uppsala av Akademiska Hus.

På Campus Ultuna vid SLU i Uppsala har en gammal institutionsbyggnad byggts om till 91 nya lägenheter med boende för 132 studenter. Akademiska Hus har investerat 220 miljoner i projektet och blockförhyr samtliga bostäder till Svenska Studenthus, som står för uthyrning och förvaltning. Bostäderna är en del av campusutvecklingen i Ultuna och målet om ett fördubblat antal studenter inom en tioårsperiod.

Fyra, sex eller åtta studenter delar lägenhet
Akademiska Hus studentbostadskoncept har ett tydligt fokus på nya versioner av delat boendet. Därför är bostäderna i Hydra en blandning av mindre lägenheter för en till två personer och större lägenheter där studenterna har ett eget sovrum, men delar på kök, vardagsrum och badrum. Fyra lägenheter med den typen av delat boende, för fyra, sex och åtta personer, finns i Hydra.

Husdjursdusch och solceller
I övrigt finns en husdjursdusch på området, något som är viktigt för en studentgrupp som i större utsträckning än andra har husdjur. På taket finns också en egen solcellsanläggning som beräknas producera minst 60 500 kWh per år, vilket täcker en stor del av husets interna elbehov, till exempel hissar och belysning.


Kort fakta:

  • Plats: Ultuna Campus SLU, Uppsala
  • Inflyttning: Augusti 2020
  • Ägs av: Akademiska Hus
  • Hyrs ut/förvaltas av: Svenska Studenthus
Bostadstyp Kvm boa (snitt) Antal
1 rok 28 53
1,5 rok 45 2
2 rok 59 6
Delad lägenhet med två rum 81 22
Delad lägenhet med tre rum 100 1
Delad lägenhet med sex rum 234 1
Delad lägenhet med åtta rum 236 2

Bilder och planritning