Hallå där! Varför Vallastaden?

I september bjuder Linköping in till stor bo- och samhällsexpo i Vallastaden, en helt ny stadsdel som bjuder på något utöver det vanliga. Intresset från hela branschen är stort och för att ta reda på mer kontaktade vi Christoffer Gerking på Studentbostäder i Linköping, vars ena bidrag till Vallastaden är ett helt nytt kollektivt boendekoncept för studenter. 

Hej Christoffer! Berätta, vad är det som gör Vallastaden speciell?
– Vallastaden är en unik stadsdel som inte bara visar på olika boendekoncept och boendeformer, utan också behandlar hur vi lever och hur vi behöver anpassa vårt sätt att leva i framtiden. Trenden att människor flyttar och bor koncentrerat till vissa platser håller i sig. För 200 år sedan bodde cirka 10 procent av Sveriges befolkning i städer, idag är det enligt SCB hela 85 procent. Anledningarna till att vi vill bo nära andra är många, men om vi koncentrerar oss på boendefrågor och var folk vill bo, så handlar det om livskvalitet och lycka. Om alla ska kunna bo där de vill, alltså tillsammans, behöver vi bo på ett mer hållbart sätt. Vallastaden visar på hur detta kan se ut och ger därmed en inblick i framtiden.

– Unikt med Vallastaden är också att boendeformerna är blandade. Här finns hyresrätter, bostadsrätter och villor bredvid varandra. Butikslokaler, restauranger, kontor och förskola ryms också på den relativt tighta yta som Vallastaden utgör. Under expot kommer vi kunna se 70 olika hemutställningar, med boendekoncept som speglar nutiden och framtiden. Smarta lösningar och mer boende för pengarna. 

Den 7 september anordnar vi en egen dag för studentbostadsbranschen i Vallastaden med fokus på era studentbostäder. Berätta om dem och varför ska man besöka dem den 7 september?
– Här tar vi ut svängarna och de bostäder vi kommer att visa är spännande! I våra visningsbostäder fokuserar vi på studenter och studenters förutsättningar. Utöver boende visar vi dessutom fyra olika utställningar som belyser studenters perspektiv, till exempel presenterar vi finurliga boendekoncept som är framtagna tillsammans med arkitektstudenter i samarbete med Sveriges arkitekter.

– Hos Studentbostäder får man inte en bostad, man får ett boende. Det handlar om att vi erbjuder en palett av aktiviteter och kringtjänster för att göra studentlivet så smidigt som möjligt för våra kunder. I Vallastaden tar vi det här ett steg längre. Den som väljer att bo här kan leva lite mer bekymmersfritt än sina studentkamrater som bor någon annanstans.

Till sist, tre saker (förutom studentbostäderna) man absolut inte får missa i Vallastaden:
– Det finns mycket, men Stångåstadens drömlägenhetTekniska Verkens kulvert och Flustret är tre saker som jag tycker man absolut ska besöka när man är på plats i Vallastaden.

Om Studentbostäderna i Vallastaden
Vid torget i Vallastaden bygger Studentbostäder i Linköping 183 studentlägenheter och ett nytt områdeskontor. Här samsas ettor, tvåor och treor med Vallavåningen, ett nytt kollektivt studentboende där alla boende har tillgång till 214 kvadratmeter gemensam yta. Vallavåningen är resultatet av en arkitekttävling i Studentbostäders regi där vinnarbidraget nu får en chans att omsättas i verkligheten.