Hallå där! Martin Johansson på BaseCamp Student

I slutet av november blev det klart att BaseCamp Student ska bygga drygt 600 studentbostäder i Västra Hamnen i Malmö. Företaget har studentboenden på flera ställen runt om i Europa, bland annat i Köpenhamn, men det här är det första projektet på svensk mark. Nu gör alltså den form av konceptboenden vi länge har spånat om, bland annat i Studbotrend, entré på den svenska marknaden.

Martin Johansson, affärsutvecklare på BaseCamp Student Sverige: Vad kan du berätta om projektet?
– Projektet blir ett slutet kvarter på vad som idag är en parkeringsplats i Västra Hamnen i Malmö. Tanken är att bottenplan ut mot omkringliggande gator och torg ska utgöras av våra gemensamma ytor till största del. Det innebär lounge, reception, studierum med mera. Det är också möjligt att det blir ett par mindre kommersiella lokaler. I övrigt följer projektet vår standardmall, vilket innebär att det kommer finnas bemannad reception, gym, lounge, studierum, e-gamingrum, bio, gemensamma kök och festlokal. Dessutom har vi 10-15 basebuddies, det vill säga studenter som bor i fastigheten och är med och driver vårt residence life-program och skapar aktiviteter och annat. I dagsläget hoppas vi på cirka 640 lägenheter, men det kan självklart komma att justeras, liksom den exakta utformningen av huset. Målet är att vi ska byggstarta sommaren 2020 för färdigställande lagom till höstterminen 2022.

Kommer det att finnas något mer utöver det som ryms i standardmallen?
– Ibland lägger vi till ytterligare saker. Om det blir så i detta projekt, exempelvis ett café, är för tidigt att säga. Aktiviteterna är ju också helt styrda av de intressen som boende i huset har. Ser man till vårt hus i Köpenhamn finns där mindre grupper som lagar mat, tränar, läser böcker och ser på film tillsammans, vilket sannolikt kommer att ske även i Malmö på sikt. Utöver den typen av mer vardagliga aktiviteter anordnas också lite större saker som julfest eller föreläsningar.

Hur kommer det sig att ert första svenska studentbostadsprojekt blir i just Malmö?
– Vi fokuserar på de största städerna och studieorterna och det var egentligen slumpen som avgjorde att det blev Malmö först. En möjlighet uppenbarade sig som matchade våra behov och som vi uppenbarligen hade möjlighet att förvärva.

Flera studentbostadsföretag erbjuder ju redan idag olika kollektivboenden och gemensamhetslösningar, hur skiljer sig ert koncept från lösningar som redan finns i Sverige?
– Jag tror att de stora skillnaderna mot de flesta andra är att vi alltid utgår från att vi ska ha med de funktioner som jag listade ovan, inte att vi petar in något av dem i ett projekt om möjligheten finns. De är en förutsättning för att vi ska gå vidare med en projektidé. Det är ju många som har schyssta gemensamma ytor, till exempel ett kontor i byggnaden som blir som en reception. Men det är få som kör ett generellt helhetskoncept så som vi gör med gemensamma ytor, fullt möblerat, reception, residence life-program, osv. Ett fullservice-boende om man så vill.

Till sist. Hur ser framtiden ut, har ni något mer på gång som du kan berätta om?
– Vi har fler idéer som vi hoppas ska kunna realiseras relativt snart. Men det är tyvärr inget jag kan avslöja. Än, avslutar Martin Johansson på BaseCamp Student.