Gästkrönika: Om terminsstart, bostadsköer och ljuset i tunneln

Glädje över antagningsbeskedet förvandlas snart till stress över bostadssituationen. Stockholms studentbostäder, SSSB:s vd Ingrid Gyllfors möter varje år de som fått möjligheten att flytta in i en studentbostad, men i år har hon på ett personligt plan sett resan från ett annat perspektiv. Läs hennes tankar kring studentbostadsmarknaden, antagningsbesked och terminsstart.

Den 16 juli i år kom antagningsbeskeden för universitet och högskolor. En vecka senare än vanligt. På en dryg månad ska du som nyantagen student få tag på någonstans att bo och inte sällan på en plats du inte känner till så väl. Glädjen över att ha blivit antagen bytts snabbt mot ett påtagligt stresspåslag.

I år har jag sett detta på nära håll eftersom vår son och många av hans kompisar blivit antagna till olika utbildningar nere i Lund. Självklart deltog de i AF Bostäders novish-lotteri för blivande studenter som inte redan bor i Skåne. Efter nattvak och vånda så har faktiskt många av dem nu på olika sätt fått tag på en första bostad. Ett par av ungdomarna åkte tyvärr på en nit med en bluff-uthyrare och blev av med ett antal tusenlappar och lite tro på mänsklighetens godhet på kuppen. Men de flesta har fått en studentbostad, vilket verkligen visar betydelsen av vår bransch som möjliggörare för högre utbildning.


Under våren har kötiden till korridorer varit så kort som 5,5 månader, en halvering mot tidigare.


Liksom i Lund pågår naturligtvis febril aktivitet även hos oss på Stockholms studentbostäder, SSSB. Under juni-augusti förmedlar vi cirka 1 100 bostäder. Efter en vår då vi för första gången på många, många år haft vakanser i några av våra korridorsboenden, ser vi nu att söktrycket åter har ökat även om kötiderna för just denna boendeform fortfarande är kortare än innan pandemi. Jag vet inte i skrivande stund hur lång den genomsnittliga kötiden kommer att vara i höst, men under våren har kötiden till korridorer varit så kort som 5,5 månader, en halvering mot tidigare. För alla våra bostäder är den genomsnittliga kötiden i nuläget 18 månader. Att få tag på en vanlig hyresrätt i Stockholm tar i genomsnitt 10 år idag. En studentbostad via Stockholms bostadsförmedling tar 5 år. Så att det behövs fortsättas byggas studentbostäder i Stockholm även framåt känns tämligen odiskutabelt.

Minst lika viktigt som att bygga nytt är att vi behåller rörligheten i beståndet, även om det gör det dyrare att förvalta. Detta för att säkerställa att det verkligen är studenter som bor hos oss. Vi på Stockholms Studentbostäder genomför två boprövningar varje år och frigör därmed mellan 1 100 – 1 400 studentbostäder som kan gå till nya studenter. Vi som ”ägs” av Stockholms studenter har möjlighet att koppla upp oss mot Ladok för att få in studiemeriterna från våra kunder vilket förenklar. För andra är det svårare och hittills har det stupat på en oro för intrång i studenternas integritet, men också för att det i den stora bostadsdebatten kan tyckas vara en liten fråga. Tokigt tycker jag. Jag tror att studenterna tycker att det viktigaste är att de får tag på en bostad. Ljus finns dock i tunneln i och med det intressanta pilotprojekt för att förenkla boprövningarna som drivs av Studentbostadsföretagen, jag ser fram emot att se hur det utvecklar sig.


Jag tror att studenterna tycker att det viktigaste är att de får tag på en bostad.


Utan spaning ingen aning som man brukar säga. Därför gör vi på Stockholms studentbostäder, SSSB kontinuerligt olika undersökningar tillsammans med Studentbostadsföretagen och ibland själva. En återkommande undersökning är vår attitydundersökning Studentbarometern, vars resultat i år ledde till några viktiga förslag som jag lanserade i en debattartikel i SvD i samband med att antagningsbeskeden. Läs gärna den!

Nu längtar jag till den 1:a september, dagen D hos oss. Bara under den dagen flyttar nämligen runt 600 nya studenter in hos oss. Klockan 12.00 lämnar de som flyttar ut sina nycklar och klockan 14.00 delar mina duktiga kollegor och jag ut nycklarna till våra nya studenter. Denna dag manifesterar verkligen allt vår bransch står för. Vad kan vara roligare?

Ingrid Gyllfors
Vd Stockholms Studentbostäder
Ordförande Studentbostadsföretagen