Från pilotprojekt till rutin – återbruk tar plats på riktigt
Från innovation till standard – återbruk i byggbranschen har gått från att vara ett spännande pilotprojekt till en självklar del av arbetet för många. Men trots framstegen finns det mycket kvar att göra. Carina Loh Lindholm, verksamhetsansvarig på CCBuild – Centrum för cirkulärt byggande, delar sina insikter om hur långt branschen har kommit och vilka steg som krävs för att fortsätta komma framåt.
Hur bra är vi på att bygga cirkulärt och med återbruk i Sverige idag?
– Överlag så börjar branschen gå från pilotprojekt, där man testar och får kunskap, till att börja tillämpa mer generella arbetssätt och få in återbruk som en del av sina rutiner. Där man kommit längst är i förvaltningen, ROT- och ombyggnationer, till exempel genom inventering och nya upphandlingsrutiner. Vad gäller nybyggnation är det fortfarande i olika typer av profilprojekt som man tillämpar återbruk. Eftersom nyproduktion ofta kräver stora mängder material tar utvecklingen lite längre tid. Däremot ser vi att när man bygger så är det ett större fokus på återbruk i nästa steg, dels vad gäller val av material och dels att digitala modeller gör det lättare i framtiden att veta vilket material som finns att tillgå.
Vilka delar är vanligast att återbruka?
– På vår cirkulära marknadsplats kan vi se att det som publiceras mest är olika typer av undertak, tegel och fasadmaterial och mattor eller andra typer av golv. Det är också de materialgrupper som flest företag fått in rutiner för att återbruka. Fönster som ofta nämns är svårare då det ska passa både mått och energikrav, men det finns spännande projekt där gamla fönster möter nya krav som vi hoppas se mer av.
Vad tror du vi kommer återbruka mer i framtiden?
– Redan idag kan vi återbruka det mesta, och det som behöver utvecklas för att återbruka mer är snarare vår inställning och arbetssätt än att det behövs ny teknik eller forskning för att återbruka flera typer av material.
Vad behöver utvecklas för att vi ska bli ännu bättre på cirkulärt byggande?
– Utbudet är fortfarande ett problem, vi behöver synliggöra i ännu större utsträckning vad som finns tillgängligt. Idag finns lagstiftning som kräver att man inventerar byggmaterial, men den saknar krav på att synliggöra det. Sen handlar det om att fler ska få in rutinen att välja andra hand i första hand. Men hur bra vi än blir på att återbruka material så är det viktigaste att i första hand ta vara på det som redan finns på plats istället för att byta ut och bygga om.