”Framförallt går jag in med nyfikenhet och stort intresse”

På Studentbostadsföretagens föreningsstämma den 7 maj valdes Carina Herbertsson, VD på Vidingehem i Växjö, in i styrelsen. Vi ställde några frågor till henne för att ta reda på mer om vem hon är och vad hon tar med sig in i styrelsearbetet.

Välkommen till styrelsen, Carina! Berätta lite mer om dig och din bakgrund.
– Jag är en Växjötjej med 32 års erfarenhet i vårt kommunala bolag. Jag började som projektledare och har sedan dess arbetat som fastighetschef samt affärs- och projektutvecklingschef. Idag har jag förmånen att vara VD för bolaget. Jag har ett stort samhällsintresse och är stolt, ödmjuk och glad över detta fina uppdrag. Ett motto för mig är att ingenting är omöjligt, och i utmanande situationer får kollegor ibland höra att om det varit enkelt hade någon annan gjort uppgiften.

Hur ser ert uppdrag för studentbostäder ut på Vidingehem?
– Vidingehem är ett allmännyttigt kommunalt bolag med totalt drygt 11 300 lägenheter inom Växjö kommun. Vi är den största aktören i Växjö med cirka 2 100 studentbostäder. Det unika med Växjö är att alla studentbostäder är samlade på Campus. Jag skulle säga att vi har det bredaste utbudet av lägenheter för studenter, från korridorsrum, dubbletter och tripletter till vanliga 1-4 rok, gamla, nya, billiga och lite mer kostsamma.

Vilka frågor och perspektiv tar du med dig in i styrelsearbetet framöver?
– Växjö är i sammanhanget en mellanstor studentstad, och jag tar med mig det perspektivet och dess utmaningar in i styrelsearbetet. Vi har utmanats tidigt av marknadsläget från pandemi till omvärldsfaktorer med tomma lägenheter. Det har byggts en hel del nya lägenheter på Campus i Växjö av flera olika aktörer, så idag finns det ett överutbud.

Linneuniversitetet arbetar för närvarande med mycket distansstudier, vilket påverkar vår uthyrning. Så frågan är vad som är det nya framåt; vi kommer inte att återvända till det som har varit. Vilka är våra framtida studenter, hur attraherar vi dem och vad är det som ska göra att de väljer oss som hyresvärd?

Jag har haft förmånen att få vara adjungerad i styrelsen under ett halvår, så jag har fått en liten insikt i det fantastiska arbete som pågår. Framförallt går jag in med nyfikenhet och stort intresse för att tillsammans med styrelsens kompetenta kollegor och kansliets kunniga och drivna personal se hur vi kan göra studentboendet ännu mer attraktivt och framtidssäkrat.