De är finalister i Studentbostadspriset 2022

Tre studentbostadsprojekt är finalister till Studentbostadspriset 2022 – branschens eget nyproduktionspris som uppmärksammar välbyggda och målgruppsanpassade studentbostäder. Finalisterna finns på tre olika orter runt om i landet och består av två nyproduktioner och en ombyggnation.

– Studentbostäder behöver kombinera en god boendemiljö med förutsättningar för både studier och gemenskap samtidigt som de möter dagens krav på ekologisk hållbarhet. Landets studentbostadsaktörer gör ett fantastiskt jobb i att leverera detta och vi är stolta över att kunna presentera tre starka finalister, säger Stina Olén vd för branschorganisationen Studentbostadsföretagen som delar ut priset.

Finalisterna till 2022 års Studentbostadspris är K2A Studenthus Barkabystaden i Stockholm, Bostäder i Borås Glesvingen 17 i Borås och Studentbostäder i Nordens Träbyn i Jönköping. Vinnaren utses av en jury som på olika sätt representerar kunskap och erfarenhet inom prisets olika kriterier.

Studentbostadsprisets kriterier har fokus på innovation, hållbarhet och utformning för studentmålgruppens behov – såväl utbildningsmässigt som privat. Stort fokus ligger bland annat på att bostäderna främjar socialt umgänge och en hållbar livsstil. De tre finalisterna bemöter samtliga av dessa kriterier på olika sätt.

Vinnaren presenteras den 25 januari 11.00 på ett digitalt event – mer information kommer.


Finalister Studentbostadspriset 2022

Bläddra i bildspelet för att se alla finalister

Barkabystaden – K2A Studenthus

Ort: Stockholm
Arkitekt: Reflex Arkitekter

Digitalt, hållbart och nära till allt. Så kan man beskriva K2A Studenthus nya studentbostäder i Barkabystaden. Bostäderna är Svanen-märkta med låg energiförbrukning och sunda materialval. Det industriella byggandet möjliggör inte bara trä som främsta byggmaterial och återbruk i framtiden, utan skapar även en säker och effektiv byggnation som gynnar både stad och land. De flesta bostäder är ettor på 22 kvadratmeter som yteffektivt tillhandahåller det som studenter behöver och efterfrågar – allt med hög kvalitet och grundat i en inkluderande process kring vad studenter efterfrågar.

Placeringen i staden ger inte bara en växande stadsdel ett vitalt tillskott av studenter, utan erbjuder även studenterna en flexibel mobilitet och närhet till efterfrågad service. Genom att etablera studentbostäder i en del av Stockholm som tidigare saknat ett bredare utbud av just det, skapas ett socialt värde som gör att fler i närområdet kan ta steget till högre utbildning och studentboende. Fastigheten delas med en förskola och ett LSS-boende, vilket bidrar till liv och rörelse under olika tider på dygnet. Solceller, sedumtak, elbilspool, gemensam takterrass och kylda leveransboxar för mat är ytterligare saker som bidrar till ett hållbart och attraktivt boende för studenter. 

Glesvingen 17 – Bostäder i Borås

Ort: Borås
Arkitekt: Tengbom arkitekter

Genom Bostäder i Borås omsorg har en gammal textilfabrik fått nytt liv som ett modernt, socialt och hållbart studentboende som landar väl i sin historiska kontext. Omvandlingen har skett i nära samarbete mellan arkitektkontor och elevkår. Återbruk är projektets stora hållbarhetstjärna, där så mycket som möjligt av den gamla byggnaden har bevarats och uppgraderats med moderna energilösningar. De har tagit hänsyn till befintliga pelare, trapphus, hisschakt och innerväggar i ombyggnationen och till och med fönsterbrädor har återanvänts. Genom att göra sunda och förnuftiga val som är bra för miljön är det en stark förebild för återbruk i hela branschen.

Samtliga bostäder är ettor eller mindre tvåor, och det individuella boendet blir socialt genom generösa gemensamma ytor på bottenplan. Här finns större ytor för sammankomster, studierum, övernattningslägenhet, återbruksrum, cykelrum och cykelverkstad. Fast möblering för förvaring och studier är inte bara en service för studenter, det minskar också omsättningen av nyproducerade möbler. Här kan Borås studenter bo i en historisk och hållbar miljö med möjlighet till både privat boende och social gemenskap.   

Träbyn – Studentbostäder i Norden

Ort: Jönköping
Arkitekt: Esencial

I Jönköping har Träbyn vuxit fram, ett helt nytt studentbostadsområde med över 400 studentbostäder i olika storlek och form. Här kan studenter välja att bo i en klassisk etta eller en ny version av korridorboendet, där fyra studenter delar kök och badrum i en genomtänkt planlösning som främjar social gemenskap. Både ute och inne finns flera inspirerande sociala ytor - stora som små - för studier, umgänge och fysisk aktivitet. Områdets hub är Klubben, en bokningsbar yta som programmeras av studenterna, kanske via Studentbostäder i Nordens egen community-app. Även om majoriteten av bostäderna är ettor, uppmuntrar utformningen av övriga ytor både en social livsstil och aktiv förvaltning. Här kan man inte undgå att möta sina grannar i nya, spännande sammanhang.

Utemiljön är inbjudande och skapar nya rum som binder ihop huskropparna, såsom Torget, Odlingsallén och Ekhagen. Runt de nya stadsrummen finns gemensamma ytor i bottenplan som skapar liv och rörelse både ute och inne. Solceller, sedumtak, trästomme och goda förutsättningar för en hållbar livsstil för studenterna, såsom cykel som främsta transportmedel, delat boende och odlingsmöjligheter, präglar projektets hållbarhetstänk. Ett vackert, socialt och hållbart tillskott till Jönköpings studentbostadsutbud.

 

 

 


Om Studentbostadspriset

Studentbostadspriset delas ut av branschorganisationen Studentbostadsföretagen till nya studentbostäder som genom innovation, hållbarhet och utformning skapar ett boende där studenter trivs, utvecklas och får bästa möjliga studietid. Priset kan tilldelas både nyproduktion och ombyggnation som skapat nya studentbostäder på marknaden. Vinnaren utses av en jury sammansatt för att möta kriterierna gällande hållbarhet, innovation, gestaltning och utformning för kundgruppen. 

Jury

  • Stina Olén, Vd Studentbostadsföretagen
  • Elise Grosse, Hållbarhetschef Bygg & Fastighet, Sweco
  • Ida Sandström, Forskare vid institutionen för Arkitektur och byggd miljö vid Lunds Universitet
  • Linn Svärd, Ordförande för Sveriges förenade studentkårer
  • Ola Månsson, Vd Installatörsföretagen