Efter husdjursboomen – så hanterar branschen våra fyrbenta vänner
Under pandemiåren märktes en markant uppgång i registrerade husdjur. Hur påverkas våra medlemmar av husdjur i studentbostäder, och hur anpassar de sin förvaltning?
Den stora ökningen av registrerade sällskapsdjur inleddes 2020 med en toppnotering 2022, följt av en avmattning under efterföljande åren, enligt Jordbruksverkets statistik. Uppsvinget var särskilt tydligt gällande katter och hundar, och bland unga vuxna är katter vanligast.
Att husdjur ökar välbefinnandet underbyggs av flera studier, och djur har även använts framgångsrikt inom vården. Samtidigt medföljer ett stort ansvar, och det förekommer händelser där ägaren missköter sitt sällskapsdjur, vilket kan gå ut över såväl grannar och fastigheten som ägaren och husdjuret. För att få svar på hur studentbostadsbranschen påverkas av husdjursägandet har vi vänt oss till några medlemsföretag.
Medlemmarnas svar i korthet:
- Generellt sett uppfattas husdjur positivt med hänvisning till bättre grannsämja, en förhöjd servicenivå för hyresgäster och mer attraktiva bostäder.
- Större skador från husdjur är ovanliga, men när de inträffar kan ofta katter identifieras som boven, vanligtvis genom klösning eller att inte använda sin låda. Hundar kan också orsaka skador, medan gnagare riskerar att åstadkomma betydande interiöra skador.
- Tåligt material, som snickerier i ek eller trösklar av plåt förebygger klös- och gnagrelaterade skador och bidrar därmed till längre livslängd på bostaden. Även hundlatriner och djurduschar är bra lösningar, speciellt när området är husdjurstätt.
- Majoriteten av de tillfrågade medlemmarna tillåter sällskapsdjur i studentlägenhet men inte korridorboende.