Campus Roslagen märker av förändrat studieutbud

I pittoreska Norrtälje ligger Campus Roslagen. Här finns en spännande mix av verksamheter och faktiskt lediga studentbostäder. Kanske är detta en av de medlemmar som är först med att känna av det förändrade utbildningslandskapet, med fler online- och distansutbildningar. På Campus Roslagen är studenterna nämligen inte på plats på samma sätt som förr och det har påverkat efterfrågan på studentbostäder. Vi träffar Hanna Edlund, uthyrare studentbostäder på Campus Roslagen.

Hur ser marknaden för studentbostäder ut i Norrtälje?
– I takt med att färre utbildningar bedrivs på plats på campus så har antalet sökande till studentbostäder gått ner de senaste åren. En förklaring till det är att vi har fler distans- och onlineutbildningar här nu. Trots att vi bara är en timmas pendling från Stockholm, där bostadsbristen är så stor, har vi alltså lediga lägenheter. Det är framför allt de mindre korridorsbostäderna som kan vara svåra att få uthyrda. Därför har vi nu satsat på att renovera dessa och göra om dem till pentrylägenheter, säger Hanna.

Berätta om renoveringarna och ert samarbete med Ikea?
– Vi ville göra lägenheterna mer attraktiva och att skapa bättre förvaring. Vi vet också att kunderna gärna vill ha eget kök, så därför ville vi sätta in pentryn. Ikea har hjälpt oss att designa bostäderna på ett nytt sätt och att möblera upp dem. Upphöjda 120-sängar med utdragbart bord och förvaring under gör att vi utnyttjar ytan smartare. Och dessutom känns allt snyggt och fräscht. Vi har redan fått indikationer på att satsningen är bra. En hyresgäst valde nyss den nymöblerade mindre lägenheten framför en av de större lägenheterna med äldre design, så det känns som att vi är på rätt spår, menar Hanna.

Vad händer mer hos er framöver?
– Vi har precis fått beviljat investeringsstöd för byggande av 21 nya lägenheter, vilket känns kul. Det är framför allt ettor, men även tvåor och treor. De ska vara färdiga framåt sommaren 2021. Dessutom fortsätter vi utveckla hela vårt erbjudande. Inom Campus Roslagen har vi inte bara studentbostäder, utan hyr även ut bostäder till det lokala näringslivet och vi har dessutom många lokalhyresgäster. Vi har också ett innovationscenter och en företagspark och där händer det alltid mycket. Just nu håller vi på att bygga en demoanläggning med akvaponi, vilket är kretsloppsodling där fiskodling och växtodling kombineras, avslutar Hanna.