Best practice: Ombyggda och renoverade korridorer

Att vara eller inte vara. Det är mångas funderingar kring det stora, äldre korridorbestånd som finns runt om i landet. Här har vi samlat några exempel på ombyggda och renoverade korridorer. Om något exempel intresserar dig extra mycket förmedlar vi gärna kontakt för mer information. 


Örebrobostäder: Blev ettor, tvåor och dubbletter med diskmaskin

Örebrobostäder märker som många andra av en ökad efterfrågan på egna bostäder och valde därför att bygga om ett hus med korridorer till ettor, tvåor och dubbletter. Inför ombyggnationen frågade de studenterna vad som var viktigt i utformningen av en bostad, något som bland annat ledde till att flera bostäder fick diskmaskin installerat.I samband med ombyggnationen installerades även nya postboxar som kan ta emot större paket, digitala trapphustavlor, från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning och tvättmaskiner som tvättar utan tvättmedel.

Bostädernas storlek och hyra (12-månader):

  • 1 rum med pentry, 18 – 31 kvadratmeter – 3600 – 4600kr/månad
  • 2 rum med pentry, 28 kvadratmeter – 4600kr/månad
  • Dubblett med kokvrå, 38 – 50 kvadratmeter – 6 300 – 6950 kronor/månad



AF Bostäder: Retroinspirerad renovering

Tomegapsgården består av två gathus med 17 enrumslägenheter och 34 korridorrum. Nästan varje bostad är unik, sett till planlösning och utformning av gemensamma ytor och boendemiljön är särpräglad. År 2020 renoverades entré, trapphus, korridorer och korridorkök i ett av husen med tydlig retrostil och olika färger för varje korridor.



Skövdebostäder: Korridorrum med trinett blev ettor med kök

Skövdebostäder har byggt om flera korridorboende till ettor och tvåor. Skälen var flera, dels såg de en lägre efterfrågan på korridorrum och dels var bostäder av behov av renovering. De gemensamma utrymmena var också dåligt utformade. På områdena Bataljonen och Plutonen byggdes rummen om till små ettor.

I rummen fanns redan trinetter och de bytte ut till kompletta köksenheter med spis, fläktenhet och kyl/frys. I köken uppstod ett problem med kraven på bänkyta som löstes genom en klaffskiva som kan fälls upp vid behov. De gemensamma köken byggdes om till tvåor eller treor. Framgångsfaktorer under ombyggnationen var dels att skapa mer efterfrågade bostäder med bra hyror även att arbetet gick att genomföra med kvarboende hyresgäster.



SGS Studentbostäder: Osmidig planlösning blev kompislägenheter

Volrat Tham byggdes redan 1960 men för några år sedan byggdes det om i samband med en stamrenovering. Byggnaden som är uppbyggd av halvplan hade på varje våning hade en minikorridor med fyra enkelrum samt en lägenhet med två rum. Enkelrummen delade på både wc och dusch och det gemensamma köket var mörkt och fungerade dessutom som ingång för lägenheten.

Varje halvplan byggdes om till en etta, en dubblett och en trea. Ett fåtal marklängenheter byggdes om till fyra rum och kök med tre lika stora rum. Det var framförallt byggnadens utformning som fick sätta ramarna för vilka bostäder som kunde skapas. Samtidigt byggdes trapphuset om för att bli ljusare och mer öppet och fasaden tilläggsisolerades.



Bostaden i Umeå: Ljusare kök och egen tvättstuga

På Fysikgränd renoverade Bostaden i Umeå 50 korridorer byggda 1968. De valde att ha kvar korridorerna i sin ursprungliga form, men byggde om och öppnade upp de gemensamma köken för att skapa en mer trivsam miljö. De rev hela eller delar av väggar, flyttade köksinredningen och gjorde om alla ytskikt.

Renoveringen gjordes med kvarboende som antingen fick tillgång till ett tillfälligt kök eller använda en annan korridors kök under renoveringen. Varje korridor fick sin egen tvättstuga, vilket gjorde att de kunde stänga den gemensamma tvättstugan i källaren och därmed öka tryggheten för de boende. Själva rummen renoverades efterhand.