Att bemöta psykisk ohälsa
Visste du att studenter är överrepresenterade när det kommer till psykisk ohälsa? Under hösten 2021 anordnade vi ett medlemsforum på ämnet för att skapa kunskap i ämnet och främja erfarenhetsutbyte. Beteendeterapeut Eva Strömbäck berättade vad man ska tänka på när man möter psykisk ohälsa och två medlemsföretag delade med sig om deras arbete med psykisk ohälsa. Ta del av inspirerande tankar och konkreta tips.
Beteendeterapeut Eva definierar psykisk hälsa som ett ”tillstånd av välbefinnande där individen inser sina egna resurser, kan hantera vardagens stress och motgångar, har en meningsfull tillvaro och kan göra ett gott arbete och känna sig delaktig i samhället”. Därmed är allt som är motsatsen en form av psykisk ohälsa. När läget blir akut befinner sig oftast den berörda i vad som kallas kris, en reaktion på till exempel en förändring eller förlust i sitt liv. Hur vi hanterar kriser beror väldigt mycket på vad vilka erfarenheter och upplevelser vi har med oss in i krisen. Typiska reaktioner på kris är ångest, oro, sorg, nedstämdhet, ilska och irritation.
AF Bostäder och Akademiska Hus delade med sig av sitt arbete med att förebygga och bemöta psykisk ohälsa. De berättade både om hur viktigt det är att utforma bostäder, både nya och befintliga, för att motverka utanförskap och bovärdars viktiga roll för att möte och se hyresgästerna.
- Under januari nästa år anordnad vi en utbildning i MHFA – Mental health first aid.
Läs mer och gör en intresseanmälan här.