Appen som underlättar livet för studenterna i Linköping

Hur många av apparna på din hemskärm använder du egentligen? Ibland kan det tyckas som att vartenda företag och leverantör ska ha en app, oavsett om den innebär någon nytta för användaren eller inte. Men så är inte fallet med Studentbostäder i Linköping, vars app faktiskt används av i princip alla som laddar ner den.

Det huvudsakliga syftet med Studentbostäder i Linköpings app är kort och gott att förenkla för studenterna när de ska utföra vanliga funktioner som har med deras boende att göra. I appen, som är synkad både med det digitala bokningssystemet Aptus och med delar av fastighetssystemet, kan hyresgästerna bland annat boka tvättstugetid, läsa områdesnyheter, göra felanmälningar och chatta med Studentbostäders medarbetare.

– Det här är tjänster som även kan göras på vår webb, men tanken med appen är att göra funktionerna ännu mer lättillgängliga. Vi har byggt tjänsterna i appen på så sätt att det krävs färre klick och mindre navigering jämfört med på webben. Det är något som vi har märkt verkligen underlättar vardagen för studenterna, säger Caroline Kullmer, som är ansvarig för appen tillika IT-projektledare på Stångåstaden AB, moderbolag till Studentbostäder i Linköping.

För Caroline och Studentbostäder i Linköping är det viktigt att appen verkligen skapar ett mervärde och innehåller de funktioner som hyresgästerna efterfrågar. Därför gjorde man tidigare i höstas en kundundersökning där många av studenterna engagerade sig och gav feedback. Dessutom följer man noggrant statistiken kring hur appen används. Redan nu, bara sex månader efter lansering, har över hälften av hyresgästerna laddat ner appen.

– Det är helt otroligt men vi har nästan hundra procent unika användare varje månad jämfört med hur många som har laddat ner appen. Det säger oss att den inte bara laddas ner för att sedan glömmas bort, utan att alla som hämtar hem appen hittar ett värde med att faktiskt använda den. Det är väldigt roligt, säger Caroline Kullmer.

Och appen kommer man fortsätta att utveckla framöver.

– Just nu befinner vi oss faktiskt i startgroparna till ett utvecklingsprojekt för appen, vi hoppas kunna lansera en uppdaterad version kring årsskiftet. Men vi inser också att man inte kan göra allt man vill på ett bräde, så vi får dela upp det lite och har mycket spännande arbete framför oss, avslutar Caroline Kullmer.

Här kan du se en film om appen.


Carolines tre snabba tips för en lyckad app:

  • Fundera på varför du ska ta fram appen. Kan tyckas självklart, men ett tydligt syfte lägger grunden för en bra app.
  • Bestäm för vem du gör appen. Att ha tydlig(a) målgrupp(er) gör det lättare att avgränsa innehållet i appen och göra det relevant för användarna.
  • Vad ska appen utföra? Bestäm dig för vilka funktioner som är viktigast och fokusera på att göra dem riktigt bra.