Tornet som gav Tensta en skyline

Under året lyfter vi upp medlemsföretag som på olika sätt jobbar med social hållbarhet i sina studentbostäder. Först ut är Åke Sundvall, som med sina första studentbostäder i Tensta Torn vågade bygga i ett område där många andra hade tvekat. Med sitt mod förändrade de bilden av en hel stadsdel.

Många, inklusive tenstaborna själva, var tveksamma till det 18 våningar färgglada huset som skulle byggas precis vid tunnelbanestationen. Ville verkligen studenter bo i Tensta, och ville verkligen Tensta ha studenter? Svaret på båda frågorna har visat sig vara ett rungande ja. Idag är studentbostadshuset en stolthet för Tensta och i slutet av förra året tilldelades Åke Sundvall och Tensta Torn Stockholms handelskammares stadsmiljöpris. I motiveringen beskrivs huset som årets djärvaste, smartaste och mest meningsfulla höghus, och nämner även dess bidrag till att utveckla ett helt samhälle.

Men vägen dit var inte spikrak och att förvalta bostäder i ett socialt utsatt område innebär en hel del utmaningar, både väntade och oväntade. Martina Ljunggren är förvaltare för Tensta Torn och vi frågade henne vad hon lärt sig under vägen och vilka som varit framgångsfaktorerna.

Berätta om er resa med Tensta Torn.
– Det började med en grushög. På tomten, som i storlek påminde om en normal villatomt, hade ett tidigare hus rivits flera år tidigare. Men den låg i ett fantastiskt bra läge med närhet till service och kommunikationer. Eftersom det inte finns några andra studentbostäder i närheten tyckte vi det passade perfekt för våra första studentbostäder. Läget innebar såklart också utmaningar, men vi bestämde oss för att inte vara rädda för utmaningen eller låta oss förblindas av fördomar.

Vad är din största lärdom?
– Värdet av att tidigt i processen skapa relationer med det lokala kultur-, närings- och föreningslivet. Även bra relationer med räddningstjänst, polis och brandkår har varit viktigt för oss under resan.

Vad är ditt finaste minne?
– Invigningen i april 2017 som var en vecka innan inflyttning. Vi bjöd på stort kalas, bland annat med Adam Tensta på scen. 1 500 tenstabor kom på invigningen, tittade på visningslägenheter och tog del av de andra aktiviteter. På invigningen hade vi även med föreningslivet, Räddningstjänsten och Stockholms bostadsförmedling som fick tillfälle att presentera sig.


Martinas råd till de med liknande utmaningar:

  • Ha en mycket hög närvaro i huset, framförallt i början
  • Var lyhörd
  • Ha tydliga regler som gäller lika för alla och som syftar till att öka allas trevnad
  • Se till att ha ett nära samarbete med polis och brandkår när det behövs
  • Och sist men inte minst – ta emot stöd och tips från Studentbostadsföretagens medlemmar!