Boverkets förslag är ett steg mot en mer hållbar studentbostadsmarknad

Vid varje terminsstart blir det tydligt att bostadsmarknaden för studenter är under press. Behovet av fler studentbostäder till rimliga priser är en återkommande fråga i debatten. För att lösa detta krävs en översyn av reglerna för studentbostäder, och därför bör regeringen gå vidare med Boverkets förslag om lättade byggkrav.

Studentbostadsföretagens mål är att erbjuda kvalitativa, hållbara och prisvärda bostäder som inte bara ger studenter en plats att bo, utan också möjliggör ett aktivt studentliv. För att uppnå detta behövs flera politiska reformer, där anpassade byggkrav spelar en central roll. Lättnader i kraven skulle gynna både nyproduktion och om- och tillbyggnad genom att möjliggöra större flexibilitet, med minskade byggkostnader, fler bostäder på samma yta och lägre hyra som resultat. Detta är också en fråga om hållbarhet ur flera perspektiv.

Hyresnivån är en avgörande faktor för studenter. En undersökning visar att 40 procent av studenterna anser att låg hyra är viktigast vid val av bostad. Samtidigt är nyproducerade lägenheter med höga hyror svåra att hyra ut, trots bra läge och kvalitet. Detta visar på behovet av kostnadseffektiva lösningar vid byggnation av nya studentbostäder. Stigande byggkostnader gör det allt svårare att få ihop ekonomin för nya bostäder utan att belasta studenternas plånböcker.

En studie bland våra medlemsföretag visar att fyra av fem studentbostadsföretag kan bygga fler och bättre studentbostäder till lägre hyror om tillgänglighetskraven lättades. Yteffektiva planlösningar skulle öka antalet bostäder och sänka hyrorna. Dessutom kan mer trivsamma bostäder skapas genom att omfördela yta från badrum och hall till utrymmen för samvaro och studier. Att bygga bostäder utan matlagningsmöjligheter är däremot inte aktuellt, varken om du frågar oss eller studenterna.

En tredjedel av unga med dålig familjeekonomi väljer bort studieorter på grund av bostadssituationen. Att erbjuda fler studentbostäder med rimliga hyror är avgörande för att alla, oavsett bakgrund, ska kunna studera och ta steget in i vuxenlivet.

Vi välkomnar därför Boverkets förslag att anpassa tillgänglighetskraven för nybyggda studentbostäder. Förslaget innebär att en andel av nybyggda bostäder undantas kravet på full tillgänglighet, men ska vara besökstillgängliga. Detta betyder att studenter med funktionshinder kan besöka alla bostäder och leva ett aktivt studentliv, även om inte alla bostäder är anpassade för permanent boende för rullstolsburna.

Förslaget är balanserat och tar hänsyn till både tillgänglighetsbehov och behovet av fler bostäder. Ofta fokuserar debatten ensidigt på tillgänglighet för rörelsehindrade, men att skapa en inkluderande boendemiljö är mer komplext än så. God tillgänglighet kan lösas på flera sätt, och vi bör inspireras av våra nordiska grannar. I Finland, där liknande lättnader införts, har reformen fungerat väl. Det finns ingen anledning att tro att det skulle bli annorlunda i Sverige.

Redan idag uppfyller cirka hälften av landets studentbostäder tillgänglighetskraven, medan endast en halv promille av ansökningarna är kopplade till tillgänglighetsbehov. Med en hög omflyttningstakt frigörs tillgängliga bostäder alltid vid behov. Studentbostadsföretagen vill samtidigt bidra till att undanröja potentiella hinder för studenter med funktionshinder att delta i högre utbildning. Till exempel för vi gärna dialog med myndigheter och funktionsrättsorganisationer om hur förtur och tilldelningsprinciper kan utvecklas.

En välfungerande studentbostadsmarknad är viktig för att svenska högskolor ska vara konkurrenskraftiga och för att fler ska studera vidare. Att reformera tillgänglighetskraven är en viktig pusselbit. Därför uppmanar vi regeringen att gå vidare med Boverkets förslag och hoppas att alla parter i debatten bidrar med konstruktiva synpunkter.

Det handlar inte om att stänga dörren för någon, utan om att öppna den för fler. Låt oss tillsammans arbeta för en studentbostadsmarknad som är inkluderande och hållbar för framtiden.

Stina Olén
Vd, Studentbostadsföretagen