Förvaltningsdagarna 2017


 

Välkommen på branschens förvaltningsdagar!

 
Att förvalta studentbostäder skiljer sig en hel del från att förvalta vanliga bostäder. Därför bjuder vi återigen (för femte året i rad!) in till Förvaltningsdagarna där vi grottar ner oss i studentbostadsaspekterna av förvaltning. I år står bland annat gemensamma utrymmen, internationella studenter och säkerhet i fokus.
 
Vi träffas i Linköping, som precis invigt sitt nya kvarter Vallastaden. Här finns både studentbostäder och andra innovativa bostäder som vi bakar in i Förvaltningsdagarnas program. Dagarna erbjuder även två spårval för att du ska kunna få ut mesta möjliga av programmet.

PROGRAMPUNKTER

Tryggare Sverige
Kan förvaltning skapa säkrare bostäder? Ja, på flera sätt! Magnus Lindgren från stiftelsen Tryggare Sverige är expert på säkerhet och trygghet. Han förklarar vad säkerhet är, vad trygghet är och hur man ur ett förvaltningsperspektiv ska tänka för att skapa en säker omgivning där studenter kan känna sig trygga. Tryggare Sverige står bakom BoTryggt2030 som syftar till att sprida kunskap om säkerhet och trygghet för bostäder och andra bebyggda miljöer. Ett och annat aha-ögonblick utlovas!
 
Organiserad kaffepaus
”Snacket i kaffepauserna var något av det mest värdefulla.” Så kan det ibland låta efter en konferens eller utbildning. Därför ordnar vi ett fikapass där du får möjlighet att under strukturerade former välja bland en rad ämnen som besiktningar, flyttstädning, renoveringar och hyresgäster med mera och dela erfarenheter och tips med branschkollegor.
 
Studiebesök Vallavåningen/Vallastaden
Hur ser 2000-talets kollektiva studentboende ut? I Vallastaden, Linköpings nya spännande stadsdel, finns Vallavåningen – en ny form av kollektivt boende för studenter. I augusti flyttade 15 förväntansfulla studenter in i den första av två Vallavåningar, och när vi samlas i november har tre månader gått. Vi ställer frågan vad som fungerat bättre, och sämre, än förväntat och ger dig chansen att besvara frågan; vad kan jag ta med mig tillbaka till våra kollektiva boendeformer?
 
Studiebesök Drömlägenheten
På plats i Vallastaden besöker vi även Drömlägenheten, en lägenhet på 55 kvadratmeter som kan varieras mellan en etta och en femma tack vare flyttbara väggar och gardiner. Lägenheten är fylld med smarta och flexibla lösningar. Till exempel ett inbyggt badkar i tvättstugan och badrum som kan bli en ångbastu. Ta chansen att få kika in och inspireras av smarta lösningar för kompakt boende.
 
Studiebesök Irrblosset
De senaste åren har 218 nya studentbostäder tillkommit på området Irrblosset. Här har studentbostäder funnits sedan ett vårdhem byggdes om 1999, men med nybyggnationen har hela området fått ett lyft med förbättrade utomhusmiljöer och en egen kvarterspub. Efter rundvisningen i bostäderna bjuder Studentbostäder i Linköping in till klassiskt studenthäng på puben.
 
Spår 1: Internationella studenter
Malin Norman och Helena Wramberg från Karolinska Institutet Housing inleder det här spåret med att berätta om deras arbetssätt med sina kunder, som enbart är internationella studenter. Från kontraktsskrivning till utflyttning, hur går deras processer till? Ta del av tips från några som dagligen möter internationella studenter från hela världen. Under passets andra del har vi bjudit in internationella studenter för att tillsammans diskutera hur vi kan utveckla förvaltningen tillsammans internationella studenter, till exempel förväntningar, utmaningar och missförstånd.
 
Spår 2: Huskurage
De som i största utsträckning utsätter andra för våld i hemmet är män i åldern 16–30 år. De som i störst utsträckning utsätts för våld i nära relation är kvinnor i åldern 16–24 år. Att jobba mot våld i nära relation är därmed otroligt viktigt för studentbostadsföretag. Huskurage är en policy som är både gratis och enkel att införa. Det handlar om att uppmana grannar att reagera på våld i nära relationer, och på så sätt skapa tryggare boende och i slutändan rädda liv. Peter Svensson, en av grundarna till Huskurage är med och berättar hur ni kan införa Huskurage i era bostäder och varför det är viktigt att göra det redan idag.
 
Spår 3: Kollektivt boende
Utifrån studiebesöket i Vallavåningen under dag ett startar Christoffer Gerking, förvaltningsspecialist på Studentbostäder i Linköping, spår 3 genom att berätta om deras förvaltning i gemensamma utrymmen, både i Vallavåningen och andra kollektiva bostäder. Ta reda på vad Studentbostäder i Linköping med sina 2057 korridorrum har för tankar kring det gemensamma boendet och vad har de testat för olika lösningar. Sedan diskuterar vi vidare hur man kan skapa förutsättningar för en så bra boendemiljö som möjligt i olika typer av kollektivt boende.
 
Spår 4: Studiebesök Byggvesta
Byggvesta har studentbostäder i både Stockholm och Linköping, men det var de 367 studentbostäderna i Linköping som var företagets första. Rickard Lindström är förvaltare av studentbostäderna som ligger precis vid campus och kommer på en rundtur i deras studentettor berätta om Byggvestas förvaltningskoncept Live to grow, hur noggrannhet i förvaltningen ger ett bra NKI-realutat och deras strategier för att tio år gamla bostäder fortfarande ska kännas som nya.

INFO

Datum och tid: 22 november, 11.45 – 23 november, 13.00
Plats: Frimurarehotellet, Linköping
Pris: 5 300 kronor/per person exkl. moms (medlemspris 4 300 kronor exkl. moms)
Hotell: Hotellrum på Scandic Frimurarehotellet kan bokas via anmälan till en kostnad av 1 384 kronor exkl. moms/enkelrum
Sista anmälningsdag: 7 november
 

Obs! Anmälan är bindande och vi kan inte garantera återbetalning vid avbokning.

PROGRAM

22 november
11.45 Lunch på Linköping universitet campus (mer information om plats och transport kommer inför träffen)
12.30 Välkomna!
12.45 Tryggare Sverige
14.00 Organiserad kaffepaus
15.00 Studiebesök Vallavåningen, Drömlägenheten och Irrblosset
19.00 Gemensam middag på von Dufva
 
23 november
08.30 Välkomna och reflektioner från gårdagen
09.00 Spår 1: Internationella studenter // Spår 2: Huskurage
10.30 Fika
10.45 Spår 3: Kollektivt boende // Spår 4: Studiebesök Byggvesta
12.00 Lunch och avslut